Делото "Барселонагейт": Проверката на Сарафов намерила тежки нарушения

Делото "Барселонагейт":  Проверката на Сарафов намерила тежки нарушения

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Тежки нарушения по делото "Барселонагейт", но и по още седем досъдебни производства откри проверката, назначена от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Той възложи на екип от осем прокурори от Върховна касационна прокуратура да провери 83 неприключени и спрени досъдебни производства за престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет и членове на Министерския съвет, както и по глава Първа от НК - тероризъм, престъпление срещу Републиката. Спрямо 55 от делата проверката е приключила.

По седем от проверените досъдебни производства са установени сериозни нарушения в срочността и ритмичността на разследванията, които са допуснати от трима наблюдаващи прокурори – двама от Софийска градска прокуратура и един от Военно-окръжна прокуратура София, казват прокурорите.

Констатираните нарушения дават основание да се смята, че е налице дисциплинарно нарушение съгласно Закона за съдебната власт.

Две от делата, по които са отрити нарушения при упражняване на правомощията по ръководство и надзор, са на прокурор Стефан Христов от СГП. Както вече стана известен освен наблюдаващ прокурор по "Барселонагейт", той е бил и съученик на бившия главен прокурор Иван Гешев.

По досъдебното производство за разследване на Организирана престъпна група за пране на пари (делото е придобило обществена известност като "Барселонагейт") е установено неритмичност във воденето на делото.

"Установяват се значителни периоди от време (по 2-3 месеца), през които не са извършвани каквито и да било действия по разследването и период след 15.05.2023 г. (денят, когато Иван Гешев демонстративно скъса оставката си) с изключително висок интензитет на процесуално-следствени действия", установяват проверяващите.

През първите осем месеца от образуването на досъдебното производство са проведени единствено 4 разпита на свидетели, като в един от случаите протоколът е изготвен в нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс, изискани са еднократно документи и е възложен превод на постъпили материали.

Назначена е финансово-счетоводна експертиза, въпреки липсата на приобщени по делото счетоводни документи и разкрита данъчна и банкова тайна.

Поради това и вещите лица не са могли да изготвят заключение по назначената експертиза.

Големи забавяния на разследването се констатират и при възлагането на преводи. Особено фрапиращо е допуснатото забавяне при възлагането на превод на получени на 07.07.2022 г. от Кралство Испания документи. След цели пет месеца започва изпращането на документите за превод като това става на етапи и с 10 броя отделни прокурорски постановления.

"Въпреки ползването на преводаческа агенция и необходимостта от извършването на превод от европейски език (испански), същият е възлаган на един и същ преводач", констатира проверката.

Като краен резултат – преводът на документите от Кралство Испания е бил готов в цялост близо една година по-късно.

За сметка на допуснатото забавяне, след 15.05.2023 г., в рамките на само месец и половина са разпитани 17 свидетели, назначени са две компютърно-технически експертизи, извършени са претърсвания и изземвания, отправени са искания за разкриване на банкова, данъчна, осигурителна информация, както и е отправено предложение за снемане на имунитет на народен представител.

Крайният извод, който проверяващият екип прави, е, че по делото от страна на наблюдаващия прокурор е допусната неритмичност в извършването на действия по разследването, пише "24 часа".

#Барселонагейт #Борислав Сарафов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници