Ново 20: Кримският мост е атакуван от британския подводен робот REMUS 600 СНИМКИ

Ново 20: Кримският мост е атакуван от британския подводен робот REMUS 600 СНИМКИ
A A+ A++ A

Медиите продължават да изучават всички обстоятелства на нападението на Кримския мост, при което загина семейна двойка от Белгородска област, а 14-годишната им дъщеря беше ранена.

Два участъка също бяха сериозно повредени, единият от които, както вицепремиерът Марат Хуснулин докладва снощи на президента Путин, не може да бъде възстановен.

Основният въпрос, който интересува много експерти, е как специалните служби на Украйна успяха да организират терористична атака срещу един от най-защитените стратегически обекти в Русия.

Полковник от запаса Анатолий Матвийчук в интервю за Правда.Ру смята, че нападението срещу Кримския мост е извършено с помощта на нископрофилни компактни дронове. Тези дронове са много трудни за откриване с радар и следователно трудни за унищожаване.

Матвийчук обаче не уточни модификацията или характеристиките на ударените дронове, тъй като е твърде рано да се говори за това с пълна сигурност. Въпреки това той предполага, че типът дрон може да е същият като при опита за атака на Черноморския флот на руския флот от американско или британско производство, използвайки стелт технология.

Тези дронове са в състояние да носят около 250-300 килограма експлозиви на земята. И британците доставиха около 150 такива дрона, които се управляват дистанционно с помощта на космически комуникации.

Самото нападение, според него, е извършено под прикритието на кораби с жито по сделка със зърно.

В същото време източник на DON24 в кабинета на президента на Украйна твърди, че атаката срещу Кримския мост е извършена от британския подводен робот REMUS 600, който е бил допълнително зареден с експлозиви.

Цената на такъв дрон е около 1 милион долара. Управлението се осъществява от лаптоп от цивилен кораб, като той се гмурка на дълбочина 600 метра и достига скорост до 5 възела за около 70 часа с обхват на полета 286 морски мили. Товароносимостта е почти 500 км.

Ремус-600

Междувременно в медиите се появиха сателитни кадри, на които се виждат четири неизвестни високоскоростни обекта, които се намират до Кримската мот.

Снимките са направени през нощта, а експерти смятат, че това са БПЛА камикадзе, от които е атакувано инженерното съоръжение.

Според телевизионния канал Russian Spring само няколко часа преди атаката снимките са направени от сателита Sentinel-2 L1C . Четири обекта са фиксирани на 75 км югоизточно от остров Змейни. Директно в посоката на тяхното движение към брега на Крим е мостът.

Припомняме, че атаката на БПЛА се случи в нощта на 17 юли на 145-та опора. По време на атаката дроновете експлодираха над стълбовете на моста, като ги повредиха.

При терористичната атака загинаха съпрузи от Белгородска област, 40-годишен мъж и 36-годишна жена. Детето им, 14-годишна дъщеря, е откарано в град Темрюк в местна болница.

Момичето е с тежки наранявания, но е без опасност за живота.

Подпорите на моста, според Министерството на транспорта, са издържали на удара, но са счупени участъците на автомобилната част.

#Кримския мост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници