Над 100-хилядна руска войска премина в офанзива в Североизточна Украйна

Над 100-хилядна руска войска премина в офанзива в Североизточна Украйна

БГНЕС

A A+ A++ A

Големи подразделения на руските сили преминават в офанзива в североизточния сектор на фронта на Купянското направление, където се водят ожесточени боеве, казаха украински служители, цитирани от Ройтерс.

Украинската армия започна своята контраофанзива в Източна и Южна Украйна преди няколко седмици. Украински служители обаче посочват, че се наблюдава засилване на атаките на руските сили близо до Купянск и в близост до Лиман - градове в Североизточна Украйна, които бяха отвоювани от украинските сили в края на миналата година.

Според украински представители големи руски военни формирования се опитват да пробият украинските отбранителни линии в този район.

"Вече два дни подред врагът настъпва активно в сектора на Купянск в Харковска област", написа в Телеграм украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр.

"Ние се браним. Водят се ожесточени боеве и позициите на двете страни се променят динамично по няколко пъти на ден", каза тя.

Сергий Черевати, говорител на украинската източна групировка войски, каза, че руската армия е струпала повече от 100 000 войници и над 900 танка в района.

Пред националната телевизия той сравни това число с броя на съветските войски в Афганистан в пика на инвазията на Съветския съюз, когато те достигаха близо 120 000 войници.

Началникът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов каза през май, че според негови оценки в страната вече се намират 370 000 руски войници.

Според Черевати руските войски в района на Купянск включват десантни подразделения и най-добрите мотопехотни формирования на руската армия.

"Врагът съсредоточава всички ресурси, за да пробие отбраната ни", каза говорителят.

Той допълни, че украинските сили отговарят с непрекъснати контраатаки, за да не позволят на руските войски да вземат стратегическата инициатива.

БТА

#Украйна война #война #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници