ВСС откри процедура за избор на главен прокурор

ВСС откри процедура за избор на главен прокурор
Както стана ясно по-рано новият главен прокурор ще бъде избран най-рано в средата на декември. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедура за избор на главен прокурор на Република България.

Преди това кадровиците в продължение на няколко часа приемаха процедурни правила за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор на Република България, предаде БГНЕС.

В крайна сметка стана ясно, че реалното изслушване на кандидатите ще се проведе 28 дни след старта на процедурата. Така новият главен прокурор ще бъде избран най-рано в средата на декември.

Отхвърлено бе предложението на Камен Иванов по време на самия избор да се гласува с интегрална бюлетина. То бе подкрепено и от председателят на ВКС проф. Лазар Груев.

В крайна сметка гласуването за този толкова важен избор ще бъде електронно.

Прието бе предложението обаче кандидатурите да не се гласуват по азбучен ред, а по поредността на постъпването на предложенията.

То бе направено от Юлиана Колева, която е член на ВСС от парламентарната квота и бе издигната от ГЕРБ.

Няма да бъде създадена обаче специална комисия, която да направи своя проверка на професионалните и нравствени качества на кандидатите и да представи своя доклад пред ВСС.

Кадровиците отхвърлиха това предложение на Калин Калпакчиев. ВСС отхвърли и не прие и друго предложение на Калпакчиев в правилата да се включване нова точка за изготвяне на общ профил.

Той посочи, че основно изискване е ВСС предварително да има яснота за това какви качества трябва да притежава ръководителят и за изготвяне на общ профил от назначаващия орган.

Предложението не бе прието с 9 гласа „за", 9 „против", „въздържали се" 4.

Ясен Тодоров пръв възрази срещу предложението и попита: „Какво ще заложат в този профил?”.

„Ще зададем де факто критерии, които могат да извадят един от кандидатите на преден план и аз не го подкрепям", каза той.

Тодоров посочи, че изискванията към кандидатите са заложени в закона, в правилата, които правната комисия изготвила има доста завишени критерии – правила за прозрачност и публичност.

#Висшият съдебен съвет #ВСС #България #главен прокурор #Върховния административен съд #Върховния касационен съд #Камен Иванов #ВКС #ВАС #проф. Лазар Груев #ГЕРБ #Юлиана Колева #Калин Калпакчиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници