Остър спор между президент и премиер заради Украйна (ОБЗОР)

Остър спор между президент и премиер заради Украйна (ОБЗОР)

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Напрежението между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2 рязко ескалира. Темата - войната в Украйна и позицията на България. Президентът Румен Радев влезе в атака както към управляващите, така и към Киев, като заяви, че правителството няма собствена позиция, а Украйна настоявала да продължи войната. След визитата си в Румъния, премиерът Николай Денков направи извънредно изявление и обвини държавния глава, че повтаря руски опорки.

Войната в Украйна отново скара първите мъже в държавата. „Искам да стане ясно, че Украйна настоява да води тази война. Но също така трябва да е ясно, че сметката се плаща от цяла Европа. И тази война има много измерения”, посочи Радев.

Отговорът на премиера дойде минути, след като се върна от визита в Букурещ. С цитати от декларация, също от Среща на върха на НАТО, но от миналата година в Мадрид, когато България беше представена от президента.

„Първи цитат: „Русия трябва незабавно да спре тази война и да се изтегли от Украйна. Втори цитат: „Ние сме в пълна подкрепа на правителството и на хората на Украйна в тяхната героична защита на тяхната страна. Така че моят въпрос е - кога нашият президент е имал свое мнение, когато е подписвал тези цитати или когато днес повтаря едни руски опорки, които нямат нищо общо с това, което представят членовете на Европейския съюз и членовете на НАТО като позиция на нашите общи държави”, отвърна Денков.

Напрежението между „Дондуков” 1 и 2 ескалира след голямата среща на НАТО във Вилнюс. „Трябва ли да чакаме, освен министъра на отбраната на Великобритания, който заяви, че не може Великобритания да бъде склад за въоръжените сили на Украйна, и други министри на отбраната да го кажат, за да спрат нашите управляващи да гледат на българските въоръжени сили като склад за въоръжените сили на чужда армия”, пита Радев.

„По никакъв начин не мога да разглеждам изпращането на едни БТР-и, които никога не са използвани в тази държава, които стоят в складовете повече или от 40 години и са били забравени в тези складове, като заплаха за нашата национална сигурност”, посочи премиерът.

До пресечна точка в позициите не се стигна, обобщава Нова тв.

„Нашите управляващи се опитват неистово да ни убедят, че изпращайки военна помощ, те повишават нашата сигурност. Напротив, всички виждаме, че този конфликт се задълбочава”, е позицията на държавния ни глава.

„Непрекъснато има провокации от страна на президентската институция. Аз няма да вляза в този тон”, посочи премиерът.


#акад. Николай Денков # Румен Радев #напрежение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници