Германия и Чехия готови да дадат още помощ на Украйна

Германия и Чехия готови да дадат още помощ на Украйна

Pixabay

A A+ A++ A

Министрите на външните работи на Германия и Чехия обещаха по-нататъшна отбранителна помощ на Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия по време на среща на германско-чешката граница, предаде ДПА.

Министърът на външните работи на Чехия Ян Липавски определи инвазията като акт на "безпрецедентна имперска руска агресия" и нарече Русия най-голямата заплаха за сигурността на Европа. "Чешката република ще остане с Украйна, докато не изчезне и последният руски танк", заяви той по време на посещението си по границата между германския град Баренщайн и чешкия град Вейпърти.

Германската външна министърка Аналена Бербок отбеляза, че на срещата на върха на НАТО във Вилнюс по-рано тази седмица съюзниците са се договорили да увеличат военната подкрепа за отбраната на Украйна. Германският канцлер Олаф Шолд обеща още 700 милиона евро по време на срещата на върха.

"Не само Европа, но и по-голямата част от света" стои на страната на Украйна срещу руската агресия, заяви Бербок.

Европейското сътрудничество в областта на доставките на оръжия запазва човешки живот, отбеляза германската министърка и похвали Чехия за усилията ѝ да помогне на Киев, включително приемайки повече от 500 000 украински бежанци, както и че бе първата страна, изпратила тежки оръжия.

Руската агресия показа, че сега Европа е по-силна и по-обединена от всякога, добави Бербок.

Липавски определи членството в НАТО и Европейския съюз като гаранция за мира в Европа и изрази надежда, че тези институции ще бъдат отворени към Украйна и Молдова и ще интегрират също така страните от Западните Балкани. Той призна, че разширяването на ЕС не може да стане за една нощ, но заяви, че "политиката на отворени врати" трябва да продължи, предаде БТА.

Група дведесетина души, някои от които носеха знамена на крайнодясното монархическо движение "Свободни саксонци", освиркаха и обидиха Бербок при пристигането ѝ в Баренщайн. Тя обаче не отвърна на демонстрантите и заяви, че в условията на демокрация всеки има право да изразява мнението си.


#Германия #Чехия #помощ за Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници