Марковска: Ще положа клетва след проверка на прокуратурата

A A+ A++ A

С писмо до председателя на Конституционния съд (КС) избраната за конституционен съдия Венета Марковска заявява, че ще поиска още в четвъртък от прокуратурата проверка на информацията, изнесена в сигнала срещу нея.

Марковска заявява, че ще положи клетва след резултат от проверката и отпадане на съмненията в нейната репутация.

Още в сряда тя изпрати писмо до министъра на вътрешните работи и главния прокурор, с което поиска да бъде издирен соченият за автор на сигнала срещу нея Георги Тонев Колев и да бъде уведомена за адреса му.

Съдийката вече заяви, че според нея такъв човек не съществува. От ГЕРБ пък съобщиха, че посоченият в сигнала пощенски код не съществува.

В четвъртък Марковска заявява до председателя на КС: „С решение от 31.10. 2012 г. на Народното събрание съм избрана за съдия в КС. Съгласно разпоредбите предстои полагане на клетва. През последните седмици, за съжаление, станах жертва на анонимен донос срещу мен, с който се опитаха и продължават да се опитват, да петнят името ми, което съм градила и запазила чисто през целия си 38-годишен професионален стаж. Тези опити излязоха извън предела на нашата държава (предупреждението на ЕК за извънреден доклад – б.р.). По този начин някои хора и политици целят злепоставянето на българската държава, парламент и КС заради свои лични цели".

„Аз, като достоен гражданин и съдия, отдаден на една благородна професия в името на народа и държавата, вече 38 години, в този тежък за мен момент, ще продължа със същата всеотдайност да се противопоставям на всяко беззаконие и неправда и няма да позволя този случай да продължи да злепоставя както моето име, така и името на държавата и институциите в нея. Ще встъпя в длъжност и положа клетва след резултат от проверка на изложената в доноса информация и отпадане на съмненията в моята репутация като човек и съдия от компетентния държавен орган – прокуратурата на Република България, който сигнал внасям още днес", казва още съдия Марковска в своя защита.

Преди дни премиерът Бойко Борисов покани Марковска на разговор, след което заяви, че я е помолил, ако има и една дума истина в сигнала срещу нея, да се оттегли.

Действията на съдията обаче показват, че няма такива намерения, въпреки че медиите откриха редица разминавания в нейните обяснения и дори зам.-вътрешният министър Веселин Вучков опроверга едно от твърденията й.

#Венета Марковска #Конституционния съд #КС #Георги Тонев Колев #ГЕРБ #ЕК #Бойко Борисов #премиер #Веселин Вучков #зам.-министър на вътрешните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници