Ивайло Мирчев разби 10 мита за военно-техническа помощ от България за Украйна

Ивайло Мирчев разби 10 мита за военно-техническа помощ от България за Украйна
A A+ A++ A

Острието на Демократична България - Ивайло Мирчев, разби 10 мита за военно-техническа помощ, която България би трябвало да изпрати за Украйна:

10 мита за възможната военно-техническа помощ от България за Украйна

Мит 1: Ако предоставим бронирани машини на Украйна, ще намалим бойните способности на армията.

Реалност: БТР-ите са зачислени на жандармерията, която е част от МВР и няма общо с армията. Нито една бронирана машина няма да бъде взета от армията ни.

--------------------------------------------

Мит 2: Помощта, която оказваме на Украйна, ни струва скъпо.

Реалност: Досега сме изпратили помощ само веднъж на обща стойност около 20 млн. лв. За сметка на това до момента Украйна е купила наше оръжие и боеприпаси за над 5 млрд. лв., които до края на 2023 г. ще станат близо 7 млрд. лв.

Помощта, която изпратихме, не нарушава бойните способности на армията ни.

--------------------------------------------

Мит 3: Защо даваме качествена военна техника, вместо да я използваме ние тук?

Реалност: Това е морално и технически остаряло въоръжение. Част от него е технически неизправно. То обаче е нужно на Украйна. Украинците разполагат и с кацапицет да ремонтират БТР-ите и използват за резервни части. Българската армия има нужда от модерни бронирани машини за пехотата и от реализацията на отдавнашните проекти за придобиване на такива.

--------------------------------------------

Мит 4: Другите не дават толкова, колкото ние на Украйна

Реалност: От всички страни, които помагат на Украйна, България е с най-малък принос. Дори Северна Македония предостави по-сериозна подкрепа от нас под формата на танкове и самолети. Впрочем, през 1999 г. България подари на Македония 94 танка Т-55 и 108 гаубици и това не предизвика сериозни опасения у нас за отслабване на отбранителните ни способности.

--------------------------------------------

Мит 5: Никой няма да ни компенсира за военната техника, която предоставяме

Реалност: По официални данни в края на 2022 г. правителството на САЩ е предложило на България компенсации в размер на $200 млн., ако страната ни предостави старо съветско въоръжение на Украйна. Служебното правителство на президента Радев не се е възползвало от американското предложение.

Длъжни сме да опитаме да получим компенсации под формата на модерно западно въоръжение и днес, ако не е късно за подобна стъпка.

--------------------------------------------

Мит 6: Предоставяйки около 100 БТР-а, намаляваме оперативните способности на МВР

Реалност Въпросните бронирани машини нямат общо с оперативните възможности на МВР, тъй като са зачислени по време на Възродителния процес и са предназначени за тогавашните вътрешни войски, днес жандармерия. Никога не трябва да стигаме до момент, в който МВР (под каквато и да е форма) използва срещу гражданите си бронетранспортьори. Самите те са с отпаднала необходимост от години за МВР и част от тях технически неизправни.

Ежегодно за охрана и поддръжка на тези бронирани машини се изразходват сериозни средства, които сега ще бъдат използвани по-ефективно в бюджета на МВР.

--------------------------------------------

Мит 7: Украйна не е направила нищо за нас, за да им даваме бронетранспортьори.

Реалност: Украйна е дом на стотици хиляди украински българи, много от които не напуснаха страната дори след началото на руската инвазия и терор. Най-малкото, което имаме като морален дълг към тях, е да им помогнем да се защитят.

Украйна е приятелска държава на България и за разлика от Русия не ни е обявила за враг. Тя е първата фронтова линия срещу агресивния путински империализъм и в този смисъл е преграда пред него и за нас. Помагайки на Украйна, ние помагаме на собствената си национална сигурност.

За последните 16 месеца Украйна е наляла 5 млрд. лв. в икономиката ни под формата на покупки на оръжие и боеприпаси. Пряко или косвено във военните ни заводи препитание намират над 100 000 българи.

--------------------------------------------

Мит 8: Вместо да си модернизираме армията, ние мислим за други армии.

Реалност: Не си модернизираме армията, като откриваме в складове на МВР ненужни бронирани машини от 60-те и 70-те години. Както не модернизирате собствения си автопарк, ако в задния двор държите ръждясваща лада, която не ползвате, но не искате да се разделите с нея. Предоставянето на съветско оръжие и получаването на натовско в замяна беше шанс, от който се възползваха много страни, но не и България - заради нежеланието на президента Радев и неговите служебни правителства.

--------------------------------------------

Мит 9: Дори и да получим помощ от САЩ и НАТО, това не е начинът да модернизираме армията си.

Реалност: Наивно е да очакваме, че предоставяйки старото си съветско въоръжение, можем да модернизираме цялата си армия. Но можем да стартираме и катализираме този процес, за да може и цената му за нас, данъкоплатците, да е по-ниска. Нищоправенето на управляващите в последните над 30 г. по отношение на модернизацията (вкл. президента Радев) ни докара до състояние основното ни въоръжение все още да е съветско и вече да е по-подходящо за музей, отколкото ефективно средство за отбрана.

--------------------------------------------

Мит 10: Щом даваме оръжия за Украйна, влизаме във война с Русия.

Реалност: От 16 месеца България е един от най-големите доставчици на оръжие за Украйна и не сме влезли във война. Най-големият трубадур на тази теза е президентът Радев. И както при Корнелия Нинова уж не изнясяхме и един патрон за Украйна, при служебното правителство на Радев за 10 месеца продадохме боеприпаси и оръжие на Украйна за близо 3 млрд. лв. Т.е. самият Радев вече се е убедил, че даването на оръжие за Украйна не ни вкарва във война, въпреки че публично казва обратното.

Близо 50 държави са дарили въоръжение и муниции на Украйна, откакто Русия започна войната. Ако всички те наистина бяха във война с Русия, тя отдавна щеше да е приключила.

#Ивайло Мирчев #Ивайло Мирчев - ДБ #военна помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници