Украйна получи от САЩ касетъчни бомби, Путин гневен

Украйна получи от САЩ касетъчни бомби, Путин гневен
A A+ A++ A

Украйна е получила американски касетъчни боеприпаси, съобщи високопоставен представител на Пентагона, цитиран от Ройтерс. Според Вашингтон забранените в над 120 държави, но не и в Съединените щати, Русия и Украйна, касетъчни боеприпаси, които представляват множество малки експлозиви, събрани в бомба, ракета или артилерийски снаряд, ще помогнат на украинските въоръжени сили да освободят окупирани от руските сили територи.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че новите западни оръжейни доставки за Украйна "само ще влошат ситуацията" и "ще разпалят конфликта още повече".

На този фон по-късно днес се очаква да изтече сделката за износ на украинска зърнена продукция през черноморските пристанища, ако Москва не се съгласи той да бъде удължен. Критиките от руска страна са, че заради западните санкции е възпрепятстван нейният износ на торове и храни.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова руския президент Владимир Путин да не допуска прекратяване на износа на украински зърнени култури през Черно море, защото, по думите й, "това ще причини недостиг на зърно в глобален мащаб".

Сделката беше договорена с посредничеството на ООН и Турция и подписана между Киев и Москва през юли миналата година.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган увери, че преговорите за удължаване на споразумението продължават.

Франс прес пише, че между 2 и 13 юли едва 7 кораба са напуснали украинските пристанища в Одеса и Краматорск, като през октомври миналата година средно по толкова са отплавали на ден. Агенцията допълва, че най-много украинска родукция отива в Китай, Испания и Турция, но също така и в страни, обхванати от кризи, като Афганистан, Етиопия, Кения, Сомалия, Судан и Йемен.

В последната си Фейс изява Зеленски благодари на воините, които защитават Украйна:

#касетъчни бомби #Володимир Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници