Радев на Рожен: Днес казваме „не” на нихилизма и безродието (СНИМКИ, ВИДЕО)

Радев на Рожен: Днес казваме „не” на нихилизма и безродието (СНИМКИ, ВИДЕО)

ФБ/Румен Радев

A A+ A++ A

Днес, водени от завета на нашите деди и дълга ни пред идните поколения, ние заставаме заедно, за да издигнем високо българския флаг. Толкова високо, колкото не сме дръзвали дори да го видим в мечтите си. И, най-вече, да го издигнем високо вътре в сърцата си. Днес ние казваме „не” на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето безчестие с опитите си да охулят и сломят тази инициатива. Това каза президентът Румен Радев на церемонията за откриването на пилон „Рожен”.

May be an image of 4 people, flag and text
ФБ/Румен Радев

Според президента днес показваме, че няма сила, пред която да отстъпим от своята принадлежност към род и отечество. „Днес съживяваме паметта на хилядите храбри българи, които загиваха под българското знаме, но никога не допуснаха то да попадне в плен. Отдаваме почит към паметта на предците, които извоюваха правото българският флаг да се вее свободно. Отдаваме признателност към поколенията, строили България, към всички невероятни сънародници, които забиха българския флаг на най-високите световни върхове в спорта, науката и изкуствата”, добави той.

May be an image of 10 people, flag and text
ФБ/Румен Радев

Държавният глава смята, че заедно със знамето, днес ние ще издигнем високо нашия завет към бъдните поколения. „Да бъдат свободни, достойни и обединени около нашите свещени ценности, идеали и символи. И така, както тук на Рожен преди век нашите предци намериха сили да заличат граничната бразда, нека днес положим усилия да преборим и надмогнем границите вътре в себе си, които ни разделят”, апелира Радев.

May be an image of sailboat, flag and text
ФБ/Румен Радев

Президентът подчерта: „Пилонът на Рожен ще ни напомня, че пътеките на нашите лични съдби, ако успеем и решим да ги слеем, ние ще надмогнем всяко разделение и ще градим заедно нашия общ успех. И няма значение какви са нашите каузи, те ще бъдат силни, ако ни водят към обединение пред отечеството, пред нашата вяра, пред нашата родова памет и национални символи”, добави той.

May be an image of 5 people and monument
ФБ/Румен Радев

Радев припомни, че от нашата история знаем, че само буден, обединен и повярвал в своите собствени сили народ, може да устоява на историческите ветрове и да гради с достойнство собствените си съдбини.

May be an image of 4 people, people riding on horses, fire and text
ФБ/Румен Радев

„Тази година ще отбележим 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Ще отдадем почит към предците, които днес ни дадоха вяра, сили и възможност да издигнем този пилон. Защото трябва да помним, че любовта към България е непредходна, а нейната градивна сила е несломима”, допълни държавният глава.

May be an image of 1 person, flag and twilight
ФБ/Румен Радев

Президентът изказа „своята дълбока благодарност” към инициатори, организатори, дарители, строители и всички, присъстващи на откриването на пилона. „Нека българското знаме продължи да ни обединява и да ни води по пътя към благоденствието на нашия народ. Да живее България!”, завърши Радев изказването си на Рожен.



#Рожен #българско знаме # Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници