Политически реакции на предложението за нова военна помощ за Украйна

Политически реакции на предложението за нова военна помощ за Украйна

Стоп кадър/НОВА - архив

A A+ A++ A

От ГЕРБ-СДС заявиха, че внесеното в парламента предложение за нова военна помощ за Украйна предвижда да бъдат предоставени над 100 броя бронирана техника, която вече не е необходима за българската жандармерия, но е изправна.

"Прегледът продължава разбира се, на това, което може да се предостави от българска страна, но досега това е немалка контрибуция към помощта, която вече се оказва. При нашите условия, за щастие мирни, няма нужда от тази бронирана техника. В Украйна тя ще бъде от полза за украинските военни", посочи заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов обяви, че от партията му ще излязат с позиция дали одобряват изпращането на нова военна помощ за Украйна - след като се запознаят с предложението и получат гаранции, че няма да бъде застрашена националната сигурност.

"Сто броя бронетранспортьори ако ще ходят в Украйна, какво ще остане в България? Към тази помощ включени ли са С-300, защото ние имаме две установки: едната пази АЕЦ "Козлодуй", другата пази София. Държава-членка на Европейския съюз, правим всичко възможно да сме съпричастни с трагедията в Украйна, но да знаем какво точно изпращаме и какъв е смисъла на това изпращане, защото ако това касае оголване на нашата сигурност, ние ще бъдем против", коментира Балабанов.

Предложението за тази помощ е внесено от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и и ДПС.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ беше повече от лаконичен относно решението за изпращане на бронетранспортьори, зачислени във Вътрешни войски около Възродителния процес:

"Очаквате да коментирам думи на г-н Мирчев? Няма да коментирам".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя Народното събрание да одобрява всяко конкретно решение на Министерския съвет за военна, техническа и финансова помощ за Украйна.

"Даваме си смета, че в момента тези бързи действия и решения за опразване на складовете на Българската армия и на МВР поставят под риск българските отбранителни способности и българската национална сигурност", каза тя.

По-рано Даниел Митов от ГЕРБ заяви, че проектът за решение се внася заради опонентите, за да се подчертае доминацията на евроатлантическото мнозинство в 49-тия парламент.

"Ще го взимаме, ако трябва, в парламента всяко едно такова решение, за да им е ясно, че в крайна сметка България стои на правилната страна на историята и България по никакъв начин няма да се огъне в тези обстоятелства, ще пази международното право", посочи той.


#оръжие за Украйна #политически реакции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници