Ликвидирани ли са висши руски генерали от таен спецотряд на ГРУ?

Ликвидирани ли са висши руски генерали от таен спецотряд на ГРУ?

Pixabay

A A+ A++ A

Военен преврат е осуетен от Путин и ФСБ (наследникът на КГБ). През последните дни са изчезнали над 15 генерали и други висши офицери. Смята се, че са арестувани, а на близките им е съобщено, че са извикани по служба, без повече обяснения. Това научи Фрог нюз от свои източници в Москва.

Заговорът е задействан след изтеглянето на ген. Герасимов като командващ руските войски в Украйна. Той бе упрекнат, че отстъпва важни позиции, окупирани доскоро от руските части. Засега се твърди, че той продължава да е началник на Генералния щаб, но все още не се знае къде е в момента. Вчера някакъв сайт съобщи, че е участвал в съвещание във военното министерство. Наблюдатели обаче смятат, че е показан за да се намали напрежението в армията и сред негови поддръжници сред офицерския корпус.

За преврат се заговори по време на похода за справедливост на Евгени Пригожин и ВЧК "Вагнер" към Москва. Тогава в Кремъл възникнаха съмнения, че висши командири от руската армия подкрепят "готвача на Путин" в протеста му срещу военното министерство.

Преди няколко дни внезапно изчезна един от най-популярните руски генерали - заместник-министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров, който е Герой на Русия, носител на всички висши държавни награди.

Ден преди него вдън земя потъна и заместник-командира на обединените руски войски в Украйна ген. Сергей Суровикин.

Британското разузнаване МИ-6 още тогава отбеляза мистериозното изчезване на висши руски командири и намекна, че става дума за възможен заговор.

Свалянето на Путин не било обаче опит за смяна на един диктатор с друг или въвеждане на военна диктатура. Целта на заговора, според нашите източници, е промяна на модела на управление, отваряне на Русия към Европа и останалия свят, провеждане на демократични избори и преди всичко спиране на войната срещу Украйна и изтегляне на руските войски от нейната територия.

Още през март Пентагона съобщи, че има изтичане на информация от американските тайни служби, в която се говори за готвен военен преврат срещу Путин. Данните са от руското контраразузнаване, до които се били добрали американците. Според въпросните документи начило на недоволството от Кремъл стояли шефът на Генщаба ген. Герасимов и секретарят на Съвета по отбрана Патрушев. Повод за надигащото се недоволство са огромните загуби, които понасят руските специални части в жива сила и техника.

Една от версиите за изчезването на важни военни е, че са разследвани и са в ареста, както и, че някои от тях са ликвидирани от спецагенти от отряд 29155 на военното разузнаване - ГРУ. Едва ли обаче Путин ще посмее да унищожава физически висши офицери, защото рискува командването на войските да се вдигне срещу него, което гарантира края на властта му.

От друга страна Путин се страхува от някои висши офицери, които критикуват действия на Кремъл и е готов да се разправи с тях по всякакъв начин, за да демонстрира сила и да потуши в зачатък опити за заговори в офицерските среди. Не е ясно обаче докога ГРУ (Главното разузнавателно управление) ще му бъде лоялно...

Очаква се бурно развитие на недоволството в армията, тъй като жертвите на фронта се увеличават лавинообразно, а от страна на Кремъл няма дори опит за мотивиране на близки и средносрочни цели. Снабдяването на войските е мизерно, а в частите бушуват скандали, извращения, корупция и сексуални издевателства. Все повече млади командири и бойци отказват да воюват на първа линия, защото това е почти сигурна смърт.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници