Лавров: Изпратени от Запада F-16 в Украйна ще бъдат възприемани като ядрена заплаха

Лавров: Изпратени от Запада F-16 в Украйна ще бъдат възприемани като ядрена заплаха

стоп кадър

A A+ A++ A

"Русия ще гледа на западните изтребители F-16, изпратени в Украйна, като на "ядрена" заплаха заради способността им да носят атомни оръжия", заяви външният министър Сергей Лавров.

Модерните бойни самолети са на преден план в исканията на Киев за военна помощ от западните му съюзници, докато се бори срещу настъплението на Русия.

Лавров говори за плана на САЩ да прехвърлят на Украйна самолети F-16, въпреки че Вашингтон не е дал зелена светлина на никоя държава да ги достави, информира АФП.

"Русия не може да пренебрегне способността на тези самолети да носят ядрени оръжия. Никакви уверения няма да помогнат тук", заяви Лавров, цитиран от руското външно министерство. "В хода на бойните действия нашите военнослужещи няма да се занимават с това дали всеки конкретен самолет от този тип е оборудван за доставка на ядрено оръжие или не. Самият факт, че украинските въоръжени сили разполагат с такива системи, ще разглеждаме като заплаха от страна на Запада в ядрената сфера".

Нидерландия и Дания ръководят плана за обучение на украинските пилоти за използване на произведените в САЩ самолети като част от коалиция от 11 държави. Програмата ще започне в Дания през август, след като Съединените щати разрешиха този ход.

#Лавров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници