Зеленски говори гневно заради НАТО и САЩ, Украйна не получи конкретика за влизане в Алианса

Зеленски говори гневно заради НАТО и САЩ, Украйна не получи конкретика за влизане в Алианса
A A+ A++ A

НАТО обяви, че Украйна ще бъде поканена да се присъедини към алианса, но не каза как и кога, с което разочарова украинския президент, но показа решимостта на президента Байдън и други лидери да не бъдат въвлечени директно във войната с Русия, пише в. "Ню Йорк таймс".

В комюнике, съгласувано с всичките 31 държави от НАТО, алиансът заяви, че "бъдещето на Украйна е в НАТО" и ще ѝ бъде позволено да се присъедини, когато страните членки се съгласят, че условията са подходящи. В документа обаче няма конкретни обещания или график, посочва изданието.

Формулировката означава, че американският президент Джо Байдън, който миналата седмица заяви, че "Украйна не е готова за членство в НАТО", и съюзниците със сходно мислене са надделели над Полша и балтийските страни, които искаха да бъде отправена официална покана за присъединяване на Украйна към алианса веднага след края на войната, коментира вестникът.

Украинският президент Володимир Зеленски "хвърли бомба" на срещата на върха на лидерите на НАТО, като се изказа гневно срещу съвместното им изявление относно бъдещото членство на страната му, определяйки липсата на конкретен график в него като "безпрецедентна и абсурдна", пише в. "Вашингтон пост".

Пламенното изказване на Зеленски разочарова защитниците на Украйна в алианса, които смятаха, че са осигурили победа за Киев, коментира изданието. Вестникът цитира запознат със ситуацията американски официален представител, говорил при условие на анонимност, според когото членовете на американската делегация са били разгневени от думите на Зеленски.

Коментарите на Зеленски развалиха представата за хармония между западните страни, който Байдън и неговите помощници се опитваха да създадат, приписвайки на американския президент заслугата за излизането от задънената улица, в която беше изпаднала кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО, посочва вестникът. Острото изказване на Зеленски означава, че срещата му с Байдън днес ще бъде едно от най-значимите събития на срещата на върха, заключава "Вашингтон пост".

Зеленски рядко е толкова рязък в международните си изяви, в които украинският лидер обикновено се опитва да ухажва западните държави с внимателно премислени изявления, целящи да спечелят широка подкрепа, пише в. "Гардиън".

Изданието цитира източници от НАТО, които смятат, че Зеленски е решил да направи толкова твърдо публично изказване в последния момент с надеждата да предизвика пренаписване на заключителната декларация от срещата на върха преди закриването на двудневната среща днес.

Скептиците в Германия и САЩ не бива да се отхвърлят с лека ръка, тъй като те имат някои сериозни доводи, пише в. "Телеграф". Германският канцлер Олаф Шолц е прав - приоритетът в момента е спечелването на войната, смята изданието. И докато не стане ясно как ще изглежда мирът, настоящите членове на НАТО няма да са сигурни с какво се ангажират, ако отправят покана към Украйна в този момент, коментира вестникът.

Какво ще стане, ако войната приключи, а Русия все още държи някои окупирани територии или бъде договорен мир в корейски стил, при който временното примирие така и не доведе до официално прекратяване на военните действия, пита се "Телеграф".

Ето защо Байдън и Шолц предпочитат ангажимент по подобие на отношенията на Запада с Израел - западен съюзник извън НАТО, който се позва с железни, макар и не съвсем точно определени гаранции за сигурност, заключава британският вестник.

БТА

#Володимир Зеленски #НАТО #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници