Близо 100% от младите виждат бъдещето си в България

Близо 100% от младите виждат бъдещето си в България

pixabay

A A+ A++ A

92% от младите хора на възраст от 18 до 35 години виждат бъдещето си в България. Това сочи представително проучване на JTN Research, реализирано в партньорство с инициативата Bulgaria wants you, която се опитва да върне повече млади българи, които се намират зад граница, обратно у нас.

Хората, които в момента са между 18 и 35-годишни, в съзнателния си живот познават България единствено като член на ЕС. Бариерата, която много от средните поколения имат - за тук и там, не е част от багажа, който младите ни сънародници носят със себе си, коментира пред БНР Даньо Димитров, изпълнителен директор на JTN Research.

Все повече и повече се усеща недостигът на пазара на труда, а икономиката в световен мащаб все повече изисква хора, притежаващи комплексни умения, изтъкна той. По думите му става по-трудно да се работи по специалността, а над 2/3 от анкетираните млади хора инвестират лични средства в допълнителна квалификация.

Младите хора не са готови да работят при малко над 1000 лева като чиста сума след приспадането на данъци, достатъчно за начало според тях са малко над 1600 лева месечно, а като мотивиращо те определят възнаграждение от малко над 2300 лева.

49% от анкетираните са заявили, че при адекватна работна позиция са готови веднага да се върнат в родното си място.

Над 90 на сто от запитаните, които все още нямат деца, декларират, че искат в следващите 5 години да станат родители.

#България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници