Държавите на срещата във Вилнюс: Бъдещето на Украйна е в НАТО, но без покана засега

Държавите на срещата във Вилнюс: Бъдещето на Украйна е в НАТО, но без покана засега

pixabay

A A+ A++ A

НАТО ще покани Украйна да се присъедини, "когато членовете (на алианса) се споразумеят и условията бъдат изпълнени", каза генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс. Той говори на пресконференция през първия ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

На срещата си на върха във Вилнюс държавите от НАТО се съгласиха, че бъдещето на Украйна е в алианса, но няма да отправят официална покана към страната да се присъедини, предаде агенция ДПА, като се позова на декларация, с чието съдържание се е запознала.

Лидерите от НАТО са постигнали споразумение относно това как да определят бъдещите си отношения с Украйна, включително нейната кандидатура за членство, съобщиха четирима дипломати. По думите на един от тях, окончателната формулировка на декларацията за бъдещето членство на Украйна в алианса ще гласи, че НАТО "ще бъде в състояние да отправи покана към Украйна да се присъедини към алианса, когато съюзниците са съгласни и условията са изпълнени".

Украинският президент Володимир Зеленски многократно призова съюзниците си официално да поканят Украйна да се присъедини към НАТО, което е необходима първа стъпка за стартиране на процедурата по присъединяване към алианса. Вместо това обаче лидерите обвързват потенциалната покана с повишаване на оперативната съвместимост на украинските въоръжени сили с въоръжените сили на съюзниците от НАТО и с "допълнителни реформи в областта на демокрацията и сигурността", се посочва в декларацията. Алиансът също така заявява, че ще подкрепя Киев по пътя на реформите, като външните министри от НАТО често ще оценяват напредъка на Украйна.

"Бъдещето на Украйна е в НАТО", подчертават все пак съюзниците. В същото време те няма да отправят на срещата в литовската столица покана към бившата съветска република да се присъедини към алианса.

Все пак НАТО се отказва от изискването Украйна да изпълни на така наречения План за действие за членство, като на практика премахва това препятствие по пътя на Киев към алианса.

Резултатът от срещата на върха вероятно ще разочарова Зеленски, който по-рано днес заяви, че "е абсурдно" въпросът за членството на Украйна да остане отворен. Украинският президент ще се срещне с лидерите от НАТО по-късно днес.

Лидерите от НАТО също така са се договорили за дългосрочен пакет за помощ на Киев, за задълбочаване на политическите връзки и за ускоряване на присъединяването на Украйна след отправяне на официална покана, се казва в изявлението.

Съюзниците от НАТО заявиха и че са сериозно обезпокоени от "злонамерените дейности" на Иран на територията на алианса и призоваха Техеран да спре военната си подкрепа за Русия, включително доставките на дронове.

#НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници