75% от европейците одобряват финансовата подкрепа за Украйна

75% от европейците одобряват финансовата подкрепа за Украйна

pixabay

A A+ A++ A

Последното проучване „Стандартен Евробарометър“, проведено през юни 2023 г. и публикувано днес, показва, че мнозинството от гражданите на ЕС продължават да подкрепят енергийния преход и да очакват мащабни инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

Те продължават да изразяват широко одобрение за мерките, предприети от ЕС в подкрепа на Украйна и украинския народ. Те също така подкрепят засилено сътрудничество в областта на отбраната в ЕС и увеличаване на разходите за отбрана. Въпреки че инфлацията продължава да буди сериозно безпокойство, възприятията за икономическата ситуация и икономическите очаквания се подобряват. По-голямата част от европейците считат, че NextGenerationEU — планът на ЕС за възстановяване в размер на 800 милиарда евро — може да даде ефективен отговор на настоящите икономически трудности. Подкрепата за еврото остава висока.

Широка подкрепа за енергийния преход


Над 80% от гражданите на ЕС смятат, че ЕС трябва да инвестира мащабно в енергия от възобновяеми източници, като например вятърна и слънчева енергия (85%), както и че повишаването на енергийната ефективност на сградите, транспорта и стоките ще ни направи по-малко зависими от производителите на енергия извън ЕС (82%). Освен това 80% вярват, че държавите — членки на ЕС, трябва съвместно да купуват енергия от други държави, за да получат по-добра цена. Освен това 81 % от анкетираните са съгласни, че намаляването на вноса на нефт и газ и инвестирането в енергия от възобновяеми източници са важни за нашата цялостна сигурност, а 82% заявяват, че ЕС трябва да намали зависимостта си от руските енергийни източници възможно най-скоро.

Твърда подкрепа за отговора на ЕС на руското нашествие в Украйна

Одобрението на действията, предприети в отговор на руското нашествие в Украйна, продължава да бъде много високо. 88% от гражданите на ЕС подкрепят предоставянето на хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната, а 86% подкрепят приема в ЕС на хора, бягащи от войната. 75% одобряват финансовата подкрепа за Украйна, а 72% подкрепят икономическите санкции срещу руското правителство, предприятия и физически лица.


Освен това 66% са съгласни със забраната за излъчване в ЕС на държавни медии като „Спутник“ и „Русия днес“, а 64% подкрепят финансирането на закупуването и доставката на военно оборудване за Украйна. 64% са съгласни също така с предоставянето от ЕС на статут на страна кандидатка на Украйна като потенциален член на ЕС. Като цяло 56% от анкетираните са доволни от отговора на ЕС на руското нашествие в Украйна, докато 54% са доволни от отговора на тяхното национално правителство.

В подкрепа на по-силна европейска отбрана

В този контекст 77% от европейците подкрепят обща политика за отбрана и сигурност. 80% смятат, че сътрудничеството по въпросите на отбраната на равнището на ЕС трябва да се засили, 77% считат, че закупуването на военно оборудване от държавите членки трябва да бъде по-добре координирано, 69% биха желали ЕС да укрепи капацитета си за производство на военно оборудване, а 66% заявяват, че в ЕС трябва да се отделят повече средства за отбрана.

По-силна Европа в света

77% са съгласни, че ЕС трябва да изгради партньорства с държави извън ЕС с цел да инвестира в устойчива инфраструктура и да свърже хората и държавите по света. Освен това 69% смятат, че ЕС разполага с достатъчно правомощия и инструменти, за да защитава икономическите интереси на Европа в световната икономика. Равнищата на доверие в ЕС са се повишили значително в повечето страни кандидатки от зимата на 2022—2023 г. насам. Най-високо равнище на доверие се наблюдава в Албания (77%, + 6), следвана от Босна и Херцеговина (57%, + 7), Черна гора (54%, + 7), Северна Македония (48%, + 1), Молдова (44%, + 2), Турция (41%, + 12) и Сърбия (32%, + 2).

Подобрена икономическа среда

Възприятията за икономиката се подобриха значително. Понастоящем 45% от анкетираните смятат, че състоянието на европейската икономика е добро (+ 5 процентни пункта от януари—февруари насам), което леко надвишава броя на хората, които смятат, че то е лошо (44%, -7 процентни пункта). 40% описват икономическото положение в собствената си държава като добро (+ 5 процентни пункта), а 58% — като лошо (-8 процентни пункта). 55% от европейците считат, че планът на ЕС за възстановяване на стойност 800 милиарда евро — NextGenerationEU, може да бъде ефективна мярка в отговор на настоящите икономически трудности. В еврозоната подкрепата за единната валута остава много висока (78% срещу 17%), докато за ЕС като цяло тя е малко по-ниска (71% срещу 23%).

27% от европейците считат, че „повишаването на цените/инфлацията/разходите за живот“ е един от двата най-важни проблема, пред които ЕС е изправен в момента (-5 процентни пункта от януари—февруари насам). Международната ситуация е на второ място с 25% (-3 процентни пункта), следвана плътно от имиграцията (24%, + 7 процентни пункта) и „околната среда и изменението на климата“ (22%, + 2 процентни пункта). Енергийните доставки (16%, -10 процентни пункта) бележат рязък спад, като слязоха от трета на шеста позиция. Запитани за двата най-важни проблема, с които се сблъсква страната им, 45 % посочиха „повишаването на цените/инфлацията/разходите за живот“ (-8 процентни пункта), далеч пред икономическото положение (18%, + 1 процентен пункт), „околната среда и изменението на климата“ (16%, + 2 процентни пункта), имиграцията (14%, + 5 процентни пункта) и здравеопазването (14%, без промяна). Опасенията във връзка с енергийните доставки рязко намаляха (12%, -7 процентни пункта), като слязоха от втора на пета позиция.

Общата нагласа спрямо ЕС остава стабилна

Повечето общи показатели остават стабилни. По-специално, 47 % от населението на ЕС са склонни да имат доверие в ЕС, докато 32 % са склонни да имат доверие в националните правителства. 45% не са склонни да се доверяват на ЕС. 45% от гражданите на ЕС имат положителна представа за ЕС, 18% — отрицателна, а 37% имат неутрална представа. Във всички държави членки положителните нагласи надделяват над отрицателните. 63% от анкетираните в ЕС заявяват, че са оптимисти за бъдещето на ЕС, а 34% — че са песимисти.

Пролетното издание на проучването „Стандартен Евробарометър“ (№ 99) за 2023 г. беше проведено чрез лични интервюта между 31 май и 21 юни 2023 г. в 27-те държави — членки на ЕС. В рамките на ЕС бяха интервюирани 26 425 граждани на ЕС. Някои от въпросите бяха зададени и в дванайсет други държави или територии.

#война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници