По-малко пари за образование в бюджета на Асен Василев

По-малко пари за образование в бюджета на Асен Василев

pixabay

A A+ A++ A

В законопроекта на държавния бюджет за 2023 г. общият размер на разчетените разходи за образование е за 7 509,7 млрд. лв., в това число 462,4 млн. лв. средства от Европейския съюз, като тази сума представлява 4,1 процента от БВП. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на заседанието на парламентарната образователна комисия, на която беше обсъден законопроектът за държавния бюджет в частта му за образование и наука за 2023 г.

Процентът от БВП за образование намалява в сравнение с предходната година, уточни министърът и отбеляза, че от Министерството на образованието и науката са предали своите предложения за това бюджетът за образование да бъде свързан поне с 4,4 процента от БВП, както е било през 2022 г.


Със законопроекта за държавния бюджет за 2023 г. са разчетени допълнителни средства за увеличаване на възнагражденията на педагогическите специалисти от 1 януари 2023 г. и достигането им до 125 процента от средната работна заплата за страната с цел привличане на повече млади учители, като са предвидени 465 млн. лв. Предвидени са и 59 млн. лв. за увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари 2023 г. от 710 на 780 лв. За осигуряване на познавателни книжки, учебници и учебни комплекти за безвъзмездно ползване за деца и ученици от първи до седми клас са предвидени 11,5 млн. лв. За безплатен транспорт на деца и ученици, както и на тези от професионалните гимназии, са предвидени 10,4 млн. лв., каза образователният министър.

Във висшето образование са осигурени допълнителни средства от 59,3 млн. лв. за издръжка на обучението и за осигуряване на достигнатите размери на възнагражденията на академичния състав и на увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари 2023 г. - от 710 на 780 лв. Има и допълнително финансиране за увеличаване на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища от 1 август 2023 г., което е в размер на 16 млн. лв. За качеството на обучението в държавните висши училища са предвидени 10 млн. лв. За увеличаване на стипендиите на студентите в държавните университети от 1 юли тази година са заделени 6 млн. лв., а за стипендиите на докторантите - 14,1 млн. лв. За студентските столове и общежития ще има допълнително 6,8 млн. лв.

Министър Цоков представи и данни за разходи с необезпечени дейности и политики, свързани с бюджета за 2023 г. и с бюджетната прогноза за 2024 и 2025 г. Месечните стипендии на учениците от гимназиален етап сега са от 21 до 60 лв., но за осигуряване на месечна стипендия с увеличение от 20 процента са необходими допълнителни средства за 2023/2024 година в размер на 2,6 млн. лв. Необходими са и средства за капиталови разходи за държавните висши училища, отбеляза образователният министър. Той обяви, че също са необходими средства за програми за изграждане и дострояване на детски ясли и училища, на физкултурни салони, както и за саниране, ремонти и обзавеждане на студентски общежития.

За наука в проектобюджета за 2023 г. са разчетени 746,7 млн. лв, което е 0,4 процента от БВП при 626,7 млн. лв. за 2022 г. Ръстът на средствата за наука е в размер на 120 млн. лв., от които 67,6 млн. лв. са за сметка на средства от Европейския съюз, обяви образователният министър.

Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на 119-о Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София Диян Стаматов определи проектобюджета като "битов". "Реално българският учител ще получи между 12,5 и 14 процента увеличение, или реално това е 1700 лв., но не чиста, а брутна работна заплата - стартова за учител. Това е с около 200-300 лв. по-малко от стартовата заплата в големите търговски вериги в момента в страната", заяви Стаматов. Той коментира, че с тази заплата - от 1700 лв., в София не може да се намерят учители по математика, информатика и информационни технологии, и по професионалните дисциплини.

Председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев заяви, че настояват за средства за ремонти на студентските общежития и за увеличение на стипендиите на студентите. Сега минималният размер на месечната студентска стипендия е 85 лв., а право да я получават имат 86 000 студенти.

Законопроектът за държавния бюджет в частта му за образование и наука за 2023 г. не беше подкрепен на първо четене от парламентарната образователна комисия.

#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници