МОН проверява как скандалният Любомир Спасов бе избран за декан на Медицинския факултет на СУ

МОН проверява как скандалният Любомир Спасов бе избран за декан на Медицинския факултет на СУ
A A+ A++ A

Министърът на образованието проф. Галин Цоков е разпоредил незабавна проверка на избора на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет на СУ. Това обявиха от МОН в бърза реакция на тазсутрешното отворено писмо на трима преподаватели, които твърдят, че уволненият шеф на болница "Лозенец" се е добрал до поста с машинации.

Ще бъде изискано от висшето училище да предостави цялата налична информация на министерството, като ще бъде проверена законосъобразността на процедурата. МОН очаква и становището на Контролния съвет на Университета, който също е сезиран, съобщиха оттам. Законът за висше образование постановява, че за декан може да бъде избирано лице за максимум два последователни мандата. Сега проф. Спасов е за трети път декан, но мандатът му не е веднага след втория, т.е. нарушение поне в това отношение вероятно няма.

Назначението на проф. Спасов бе посрещнато с удивление вчера, тъй като той бе уволнен от болница "Лозенец" след разкрития за извършвани незаконни трансплантации на богати пациенти, представяни за мними роднини на донорите - млади хора от Украйна и Молдова. Проф. Спасов е бил избран на общо събрание на факултета на 23 юни, но новината бе съобщена едва вчера от СУ.

Тази сутрин трима преподаватели от факултета разпространиха отворено писмо, в което твърдят, че на общото събрание са извършени редица груби процедурни нарушения на Правилника за устройството и дейността на Софийския университет. "Под огромен натиск от страна на проф. д-р Любомир Спасов върху членовете на събранието, използвайки собствено тълкуване на правилника и погазвайки Закона за висшето образование, той грубо ограничи правата на лекарите-преподаватели в Медицинския факултет", твърдят тримата лекари. И тримата работят в УМБАЛ "Лозенец", като доц. Радосвет Горнев пое за известно време болницата след уволнението на проф. Спасов ("Лозенец" е база за обучението на медиците в СУ). Тримата, освен това, са били кандидати за ръководни постове на въпросното общо събрание.

"Проф. Спасов съобщи, че не всички членове на академичния състав, имайки предвид лекарите-преподаватели, могат да заемат ръководни постове във Факултета. Ние - доц. д-р Йорданка Узунова, доц. д-р Радосвет Горнев и доц. д-р Дорина Асенова, не бяхме допуснати до избори, съответно за председател на Общото събрание, заместник-председател на Общото събрание и декан", твърдят тримата медици. Така, според тях, проф. Спасов остава единствен кандидат за декан. Те твърдят, че той е избран "с неясно и вероятно недостатъчно мнозинство". Според съобщението на СУ, резултатите са били 51 гласа „за“, 9 гласа „против“ и 20 гласа „въздържал се“.

В писмото се казва още, че проф. Спасов е посочил кой да влезе във Факултетния съвет, като се е възползвал от "все още съществуващия страх у хората след 23-годишното му еднолично управление на Болница „Лозенец" и на Факултета".

Историята има и продължение - според медиците в Медицинския факултет вече се берат плодовете на управлението на проф. Спасов. "Няколко дни по-късно беше свикан Факултетен съвет и в познатия му стил на управление, проф. Спасов „отмени" провеждащите се в момента конкурси за академични длъжности във Факултета, обявени преди повече от два месеца от Академичния съвет на СУ „Св. Кл. Охридски", твърдят тримата. Те твърдят и че новият декан е назначил 20 души в неработещ симулационен център, който той ръководи от една година и за това получава заплата. "Не е ясно каква дейност се извършва там и как тя се отчита финансово", пише в писмото. Авторите му са сезирали Контролния съвет на СУ, завели са и дело в Софийския административен съд.

ЕТО КАК БИВШАТА ДЕПУТАТКА КРЕМЕНА КУНЕВА РЕАГИРА НА ИЗБОРА НА ЛЮБОМИР СПАСОВ:

Моля ви да се съсредоточите внимателно.

Помните ли проф. Спасов? Директорът на болница Лозенец (Правителствена).

Същият, да. С незаконните трансплантации и огромните кражби от НЗОК с фиктивни лечения на пациенти. Да, да! Същият и с 500 кв. луксозно пентахусче в самата болница за да си почива човека.

Та, сега преглътнете внимателно.

Та-ра-рам!

Проф. д-р Любомир Спасов, Същият!, е избран за декан на Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски"!

Е, разбира се в негов стил.

И за сметка на всички нас. По стар български обичай.

Ако има нещо нормално в тази абсолютно ненормална история е, че все пак Медицинския факултет на Софийски университет "Св.Климент Охридски" са решили да ни информират нас - обществото, та ако може нещо да се направи в тази клета клетост да вземем да го направим.

Аз мисля, че най-малкото, което можем да направим е да ги подкрепим активно, а не после тръшкайки се на цялата здравна система на системи.

"Проф. д-р Любомир Спасов беше избран за декан на Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това е станало с 51 гласа "за", с 9 гласа "против" и с 20 гласа "въздържал се", на общо събрание на Медицинския факултет, състояло се 30 юни, съобщи днес пресцентърът на висшето училище.

Името на бившия директор на болница "Лозенец" се свързва с данни за незаконни трансплантации, за които стана известно по времето на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. В схемата бяха замесени млади донори от Украйна и Молдова, които са дарили органи за "богатите си лели и чичовци" от Израел, Германия, Япония и др.

Същевременно, след журналистическо разследване бе установено, че лечебното заведение е източвало НЗОК с подправени документи за фиктивно лечение. Спасов беше освободен от длъжност, след 23 години власт, а Съветът на директорите бе подменен. "

И отговор от колегите на Спасов:

"На 23 юни 2023 г. се състоя Общо събрание на Медицинския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“, на което се произведоха избори за председател на Общото събрание, заместник-председател на Общото събрание и декан на Факултета. На събранието бяха извършени редица груби процедурни нарушения на Правилника за устройството и дейността на Софийския университет (ПУДСУ). Под огромен натиск от страна на проф. д-р Любомир Спасов върху членовете на събранието, използвайки собствено тълкуване на ПУДСУ и погазвайки Закона за висшето образование, той грубо ограничи правата на лекарите-преподаватели в Медицинския факултет! Проф. Спасов съобщи, че не всички членове на академичния състав, имайки предвид лекарите-преподаватели, могат да заемат ръководни постове във Факултета. Ние, доц. д-р Йорданка Узунова, доц. д-р Радосвет Горнев и доц. д-р Дорина Асенова, не бяхме допуснати до избори, съответно за председател на Общото събрание, заместник-председател на Общото събрание и декан. Като единствен кандидат за декан остана проф. Спасов и в резултат той беше избран, при това с неясно и вероятно недостатъчно мнозинство. Впоследствие се оказа, че това „тълкуване“ на ПУДСУ не важи за определени лекари-преподаватели, посочени от проф. Спасов, и те бяха избрани във Факултетния съвет, т.е. те заеха ръководни постове. За всичко това проф. Спасов се възползва от все още съществуващия страх у хората след 23-годишното му еднолично управление на Болница „Лозенец“ и на Факултета.

Няколко дни по-късно беше свикан Факултетен съвет и в познатия му стил на управление, проф. Спасов „отмени“ провеждащите се в момента конкурси за академични длъжности във Факултета, обявени преди повече от два месеца от Академичния съвет на СУ „Св. Кл. Охридски“. Той също така назначи 20 човека в неработещ „Симулационен център“. Този център се ръководи от една година от проф. Спасов (с много добра заплата), като не е ясно каква дейност се извършва там и как тя се отчита финансово.

Със своите действия, включително с незаконното изграждане на доскоро таен луксозен апартамент от 500 кв.м. на територията на Болница „Лозенец“, без строителни и финансови документи, с което вече се занимава и Прокуратурата, проф. Спасов уронва доброто име на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и на Медицинския факултет към Университета в частност.

За всички тези нарушения сме сезирали в подробности Контролния съвет на Софийския университет, като е заведено и дело в Софийския административен съд.

Доц. д-р Йорданка Узунова, дм

Началник на Клиника по педиатрия, УМБАЛ „Лозенец“, член на Катедрата по вътрешни болести, фармакология и клинична фармакология, педиатрия, епидемиология, инфекциозни и кожни болестина на МФ към СУ „Св. Кл. Охридски“

Доц. д-р Радосвет Горнев, дм

Ръководител на Катедрата по хирургически болести, акушерство и гинекология на МФ към СУ „Св. Кл. Охридски“

Доц. д-р Дорина Асенова, дм

Началник на Клиника по акушерство и гинекология, УМБАЛ „Лозенец“, член на Катедрата по хирургически болести, акушерство и гинекология на МФ към СУ „Св. Кл. Охридски“.

#проф. Любомир Спасов #МОН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници