Почва срещата на върха на НАТО във Вилнюс - ето какво ще се обсъжда

Почва срещата на върха на НАТО във Вилнюс - ето какво ще се обсъжда
A A+ A++ A

Колко точно да бъде открeхната вратата за бъдещо членство на Украйна, укрепване на източния фланг, отбранителни планове срещу евентуално нападение и разходите за отбрана – тези въпроси се събират във Вилнюс да обсъждат лидерите на страните членки на НАТО.

За двудневната Среща на върха в литовската столица са държавните и правителствени ръководители на 31 страни-членки, сред които президентът на САЩ Джо Байдън, германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и др.

След снощния пробив по отношение блокираната кандидатура на Швеция срещата, според анализатори, започва с добър старт. След близо година преговори Турция се съгласи да разгледа протокола за присъединяване на Стокхолм и да го придвижи за ратификация, съобщи БНТ.

За Украйна страните от Източна Европа и балтийските републики настояват за по-ясен план за членството на Украйна след края на войната, както и гаранции за сигурност към Киев, докато САЩ и Германия се въздържат от по-точна времева рамка. Обсъжда се вариант Киев да пропусне т.н. план за действие за присъединяване.

Според привържениците на твърдите ангажименти към Киев, не бива да се дава своеобразно право на вето на Русия над процеса на разширяване на НАТО, като се избягва ясна времева рамка за Украйна, а, според други, това би могло да бъде мотив за Русия да ожесточи войната в Украйна.

В рамките на срещата ще участва и украинският президент Володимир Зеленски, който ще се срещне с Джо Байдън в сряда вечерта, преди американският президент да направи пространна реч в Университета във Вилнюс и да отпътува за Финландия.

Трите нови регионални отбранителни плана ще бъдат приети и ревизирани за пръв път от Студената война. Те предвиждат 300 000 войници във висока степен на готовност да могат да бъдат разположени до 30 дни по Източния фланг при необходимост.

В българската делегация са премиерът Николай Денков, военният министър Тодор Тагарев и началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов. Умишлено кабинетът реши да сме представени от Денков начело, а не от Радев, както е по протокол, защото са ясни проруските позиции на президента, което нанася непоправими щети по репутацията на България.

Заради срещата Вилнюс е на практика затворен почти изцяло при изключителни мерки за сигурност, защото до границата с Беларус има едва 40 километра.

#НАТО #Вилнюс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници