Рядко явление: Снеговалеж изненада Южна Африка

Рядко явление: Снеговалеж изненада Южна Африка

стоп кадър

A A+ A++ A

Рядък снеговалеж затрупа Йоханесбург и други високо разположени части на Южна Африка, като метеорологичните служби предупредиха за потенциално затваряне на пътища и опасно ниски температури.

Жителите на бизнес центъра се събудиха с леки снеговалежи, които покриха покривите и градините, като студеният фронт, който достигна страната в края на миналата седмица, се превърна в метеорологична зона, наречена "пресечен минимум".

В детска градина в Йоханесбург развълнувани деца правеха снежни топки и се опитваха да хванат снежинките с езиците си - някои от тях никога преди не са виждали сняг.

"За последен път видяхме такова време през 2012 г.", казва пред АФП Пуселецо Мофокенг, старши синоптик в Южноафриканската метеорологична служба (SAWS).

Мофокенг заяви, че сняг е регистриран в южните части на провинция Гаутенг в Йоханесбург и се очаква да продължи да вали през целия ден, като засегне и високо разположени райони в провинциите Източен Кейп и Квазулу-Натал.

"Възможно е пътищата да бъдат затворени", каза той.

Йоханесбург се намира на надморска височина над 1700 метра и е в разгара на зимата в южното полукълбо.

Но снегът в града остава рядко явление - преди 2012 г. обилен снеговалеж е имало през 1996 г., каза Мофокенг.
"Мина толкова много време, чувствам се толкова щастлив", каза Лерато Матепезе, жител на Йоханесбург.
SAWS предупреди, че ниските температури представляват риск за живеещите на улицата в страната, в която бедността остава широко разпространена.

Очакваше се също така бурното море и силните ветрове да създадат опасни условия за малките плавателни съдове край източното крайбрежие на Южна Африка.

#Южна Африка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници