Рекордни вълни от топлина захлупват Земята! Как да предпазим градовете?

Рекордни вълни от топлина захлупват Земята! Как да предпазим градовете?
A A+ A++ A

Глобалното затопляне напредва неумолимо, създавайки все повече и повече екстремни горещи вълни, които удрят Земята от време на време. В ново проучване учените са създали градска топлинна карта въз основа на сателитни изображения.

Изображенията показват петна от яркочервени, жълти и оранжеви петна от градове, както и сини и зелени петна, които всъщност имат охлаждащ ефект върху града. Учените смятат, че подобни топлинни карти показват драматичното въздействие на зелените площи, белите паважи и водата върху градовете. С прости думи, те са това, което позволява на градовете да се охладят и да издържат на нарастването на смъртоносните горещи вълни.

Изследователите отбелязват, че такова картографиране на екстремни горещи точки е жизненоважен актив за градоустройствените специалисти, пише BBC. Нашият свят непрекъснато се затопля и смъртността, свързана с топлината, продължава да расте. Само през 2022 г. повече от 20 000 души са починали в Европа от горещини. В същото време изследователите не престават да предупреждават, че с течение на времето температурите над 40 °C ще станат нещо обичайно за нас.

Глин Халей, атмосферен учен в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, каза, че изображенията, използвани за създаването на картата, са взети от Международната космическа станция. Те показват не само екстремни повърхностни температури на нашата планета, но и много по-хладни региони. Учените изследвали изображенията и заключили, че наличието на паркове и водни обекти в гъсто населени райони може да помогне на градовете да се адаптират към предстоящите екстремни горещи вълни. Например, едно проучване показва, че райони само на 10 минути пеша от парк са с 3°C по-хладни от райони извън този диапазон.

Халей отбелязва, че всъщност тези карти могат да се използват за идентифициране на горещи точки, уязвими региони и за оценка на охлаждащото въздействие на подходите за смекчаване на ефектите от топлината. Авторите на изследването отбелязват, че данните от картата могат да се използват за определяне на най-горещите райони на града. По този начин служителите, заедно с архитектите, могат да преосмислят оформлението на града, за да му помогнат и жителите да се адаптират по-добре към екстремните горещи вълни, които има вероятност да се влошат.

Халей и колегите му използваха сателит, за да заснемат отново същата област и откриха, че белите пътни настилки например могат да охладят улиците с 1-2°C. Авторите на изследването смятат, че подобно взаимодействие между учените и градските власти ще направи живота на гражданите по-комфортен. Освен това се предполага, че по този начин човечеството ще успее да намали смъртността от жегите.

Според Марта Олазабал, ръководител на екипа за изследване на адаптацията в Баския център за изменение на климата в Испания, създаването на повече зелени площи, засаждането на повече дървета по улиците и боядисването на бетонни повърхности в бяло са само част от мерките, които градовете могат да предприемат, за да намалят въздействието на топлината върху гражданите.

Изследователите също така отбелязват, че с помощта на такива карти могат да бъдат картографирани така наречените „градски топлинни острови“, които са много по-горещи от други райони, а понякога тази разлика дори достига рекордните 15 ° C. Тези зони са опасни за всеки човек, но ще се превърнат в истински капан за уязвимите групи като възрастни хора, малки деца, хора в неравностойно положение и работещи на открито.

Превод: GlasNews

#жега #жегата #горещини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници