Измамник пуска топ обяви за апартаменти в Поморие и Приморско, взима капаро и после изчезва

Измамник пуска топ обяви за апартаменти в Поморие и Приморско, взима капаро и после изчезва
A A+ A++ A

Десетки българи загубиха спестяванията си заради нова измама с апартаменти под наем на морето. За това сигнализираха зрители на Нова телевизия, станали жертва на схемата, която за целта използва фалшиви обяви за почивки в социалните мрежи.

Миналото лято десетки също останаха без желаната ваканция, припомня водещата на „Здравей, България“ Мира Иванова.

Жертвите на измамника са платили капаро, за да предплатят лятната си почивка в апартамент на морето. Комуникацията се извършвала през телефон и чатове, а парите се превеждали в сметка в система за електронни плащания. Вместо дълго чаканата почивка, потърпевшите оставали с празни ръце, тъй като обявите се изтривали, а комуникацията с мъжа, представящ се за Никола, прекъсвала, разказва репортерът Георги Георгиев.

Преди дни Гергана Стефчева търси апартамент под наем на морето за лятната си почивка с приятелки. Във Facebook група попада на атрактивна оферта за квартира в Поморие, публикувана от името на Никола Любенов.

„Хареса ми, защото предлага тристаен апартамент с гледка към морето, който бил на 200 метра от централния плаж. Пуснах на мои приятелки линк, за да видят, тъй като бе доста атрактивна цената. Става въпрос за 110 лева за вечер“, разказва тя.

След като компанията харесва апартамента - Гергана се свързва с мъжа от обявата.

„Писах му във Фейсбук лично съобщение, за да го питам за повече подробности. Човекът веднага реагира. Отговори ми“, добавя жената.

„Собственикът даде тел. номер. Уговорихме се за дати, за които апартаментът бил свободен, но поиска 50% от цялата сума за капаро“, каза пък Тиха Мутафчиева.

Мнимият собственик на апартамента обаче иска парите да бъдат преведени не по банка, а през система за електронни плащания, тъй като апартаментът не бил регистриран като туристически обект и не плащал данъци. Освен това той предупредил жените да реагират бързо, тъй като свободните дати бързо се изчерпвали.

„Трябваше да му преведем сумата от 440 лева и поискахме банкова сметка. Той каза, че апартаментът не се декларира“, разказва Гергана.

Това усъмнява жените, но за кратко.

„От обявата ставаше ясно, че човекът е на възраст над 60 години, а този, с когото говорих имаше глас на по-млад мъж. Това ме усъмни. Предположих, че може да е сина му. Той беше твърде убедителен. Каза дори да изпратим човек, за да да види апартамента“, споделя Николета Христова.

Няколко дни по-късно Гергана се опитала да пише на измамника, но се оказва, че е изтрил профила си във Фейсбук. Веднага започнахме да звъним, но телефонът му е изключен.

„Освен нас има още поне 20 души, измамени по същата схема. Платили са си за почивка на море и се оказало, че няма да се осъществи“, добавя тя.

Сред потърпевшите са семейства от цялата страна. Сред другите апартаменти, предлагани от Никола, е жилище в Приморско. Обявата е публикувана в други фейсбук групи от друг профил. Измамените от нея са десетки.

Апартаментът беше много хубав – луксозен, с две спални помещения, разказва Верка Калъпчийска, която също е сред измамените.

„Позвъних на посочения телефон. Въпросният Никола вдигна и се договорихме за девет нощувки“, разказва Любомир Петров.

Въпреки че обявите са публикувани от различни профили, сметката, на която трябва да се изплати капарото, е на името на един и същи човек – Никола Стамов.

„Преведохме 540 лева. Всичко вървеше по план до момента, в който тази събота разбрахме, че сме станали жертва на измама“, разказва друга от дамите, загубили спестяванията си.

Семейства, които са се трудили, загубват парите си, с които са искали да заведат детето си за една седмица на морето и да го порадват, коментира измамената Гергана.

На адреса, който измамникът е дал в Поморие, хората не познават човек с името Никола.

„Заблудени хора, на които им е обещан апартамент, не са идвали при мен“, споделя портиерът Евелина.

Оказва се, че предлаганият апартамент под наем, е обявен за продажба от агенция за недвижими имоти. Нейни служители обясниха, че собственикът е англичанин, а снимките за фалшивата оферта са взети от тяхната обява.

На адреса в Приморско пък има десетки апартаменти, които се отдават под наем, но само през официални платформи за резервация, а не през Фейсбук.

„Това е класическа Интернет измама. Мошениците разчитат на наивността на потребителите. Така действат измамниците, които се надяват на бърз доход, който да им помогне за луксозен живот в близките няколко месеца“, коментира Владимир Димитров от отдел „Киберсигурност“ при ГДБОП.

#измама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници