Депутатите се скараха парцал ли е референдумът за еврото

Депутатите се скараха парцал ли е референдумът за еврото

стоп кадър

A A+ A++ A

Депутатите кръстосаха шпаги относно спора трябва ли, или не трябва да се проведе референдум за запазване на българския лев. Вносител са Инициативен комитет на граждани, подкрепени от парламентарната група на "Възраждане".

Искането за референдум представи Деян Николов от "Възраждане". За да се обяви референдумът за незаконен, въпреки че изобщо не може да се говори за противоконституционност, единствено може да има дискусия дали отговаря на Закона за референдумите. Гражданите не могат да се питат по въпроси, които вече са уредени в международни договори, по които България е страна. Само че България не е ратифицирала договор, в който срокът страната да влезе в Еврозоната не е описан, обясни Николов, предаде News.bg.


Заедно с подписаните международните договори, те не определят конкретен срок, в който да се въведе еврото като официална валута, аргументира се Деян Николов защо трябва да се проведе референдум за еврото. Това, което ще се опитате да направите е да заметете един референдум без никаква юридическа обоснова, разкритикува Николов колегите си народни представители от ПП-ДБ.

Той посочи, че всички европейски държави са питани дали искат да приемат еврото и дали искат да влязат в Еврозоната. Не потъпквайте най-демократичния принцип в демократична държава. Не може да вземете едно такова решение, призова Николов. Той предупреди депутатите, че ако отхвърлят референдума, от "Възраждане" ще сезират Конституционния съд.

Адвокат Петър Петров от "Възраждане" настоя да се удължи заседанието на законодателната част на парламента до изчерпване на точката за референдума за еврото, както и да дебатът да се излъчи пряко по БНТ и БНР. Депутатите подкрепиха предложението на адвокат Петър Петров за удължаване на заседанието относно удължаване времето за работа на Народното събрание, касаеща законодателната част в дневния ред на парламента и прякото им излъчване по БНТ и БНР.

Очаквано по-голяма част от дебатът премина в изказвания на депутати от парламентарната група на Костадин Костадинов. Те заявиха, че референдумът за еврото не противоречи на Конституцията и не трябва да бъде потъпквано и показвано правото на над 604 000 души, подписали се за провеждането на референдум в България.

Адвокат Петър Петров на висок тон, тропайки по банката на трибуната на Народното събрание, нападна председателя на правната комисия Стою Стоев, че предлага на народните председатели да гласуват "парцал" за проекторешението депутатите да не подкрепят референдума за еврото. Петров се закани още, че "Възраждане" ще сезират Конституционния съд, ако референдумът не бъде подкрепен. Той дори отсече, че много би се радвал друг депутат да стане председател на ресорната парламентарна комисия вместо Стою Стоев.

Впоследствие председателстващият заседанието на парламента Росица Кирова от ГЕРБ/СДС спря микрофона на адвокат Петър Петров, а когато той си седна на депутатското място, председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов лично го поздрави с ръкостискане за изказаната позиция.

Гроздан Караджов от "Има такъв народ" (ИТН) смята, че колкото по-скоро страната влезе в Еврозоната, толкова по-добре за България. Последен дали да има или да няма референдум за еврото ще се произнесе Конституционният съд, посочи Караджов.

Дебатът продължава.

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници