Отново развалени храни в помощите за бедни

Отново развалени храни в помощите за бедни
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Нови партиди развален боб, предназначен за бедните, откриха от Българската агенцията за безопасност на храните (БАБХ).

Този път са засечени 22.5 тона фасул, които се съхранявали в склад на Червения кръст в айтоското село Тополица, предаде информациоята Нова телевизия.

Част от разваления продукт е бил раздаден на хора в Карнобат, а количествата зрял фасул са получени в склада в Тополица на 18 октомври.

БЧК е получила от  БАБХ протокол, който дава правото да разпределя боба по общини. Секретарят на БЧК - Бургас  Виолета Недева потвърди, че разполага с такъв протокол от октомври месец и допълни, че той удостоверява, че бобът отговаря на необходимите изисквания.

След като в Плевен и Добрич бяха открити количества заразен боб, на 30 октомври бе наложена забрана БЧК да раздава фасул. Проба е взета едва на 2 ноември.

Д-р Петя Иванова от Агенцията по безопасност на храните обясни, че при изследването на пробите фасул е установена зараза, причинена от складови вредители. По нейни думи причинителят може да е фасулев зърнояд.

От Агенцията в Бургас не се наемат да кажат къде е станало заразяването - дали при пакетирането във варненското село Слънчево, или доставчикът, който е пловдивски едноличен търговец, го е закупил заразен. Заразен фасул е раздаден само в една община в областта.

До момента от некачествения фасул са раздадени близо 3800 кг в Карнобат. Той е разпределен между повече от 470 нуждаещи се.

От БАБХ увериха, че заразеният фасул не е опасен за човешкото здраве. В следващите дни от БЧК ще се опитат да съберат раздадените количества фасул в община Карнобат.

#Боб #Карнобат #Тополица #БАБХ #БЧК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници