Над 50-градусови жеги очакват това лято в Турция

Над 50-градусови жеги очакват това лято в Турция

pixabay

A A+ A++ A

Жеги от над 50 градуса Целзий се очакват в Турция това лято, съобщава турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на директора на изследователския център по политиките за климата към Босфорския университет в Истанбул.

Според проф. Левент Курназ 2023 г. ще бъде най-горещата година, преживявана от човечеството, а живакът на термометрите в Турция се очаква да превиши 50 градуса.

"Преживявали сме 49,1 градуса досега, смятам, че съвсем спокойно ще видим и над 50 градуса", заяви експертът.
По думите му температурата на въздуха тепърва предстои да се повишава с напредването на лятото.

"На всичкото отгоре ще се наслагва и засилващият се ефект на Ел Ниньо. Затова е възможно почти всеки ден до средата на август да чупим нови рекорди", каза той. "Очаквам, че през тази година ще имаме още около 10-12 дни, в които ще се чупят рекорди. При това положение 2023 г. ще бъде най-горещата година, която светът и хората някога са преживявали", смята ученият.

Проф. Курназ заяви, че глобалното затопляне е необратимо в близко бъдеще явление.

"Възможно е да възпрем глобалното затопляне, но не е възможно да го обърнем. Можем да предотвратим влошаването, но не е възможно да го подобрим, поне в близко бъдеще", каза той. "Ще се откажем от въглищата, петрола и природния газ, това е единственото решение. Всичко останало са подробности", добави специалистът.

Той предупреди и за възможните последствия за здравето на хората от жегите, като изтъкна, че не само възрастните хора, но и по-младите трябва да внимават.

#Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници