Политическите реакции след отказа на Борисов от депутатски имунитет

Политическите реакции след отказа на Борисов от депутатски имунитет

Стоп кадър/ФБ/Бойко Борисов

A A+ A++ A

Бойко Борисов изчака отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор, за да се откаже от имунитета си. Така Станислав Балабанов от ИТН коментира решението на Бойко Борисов:

"След като Гешев го няма, нормално е да е спокоен, защото ме съмнява настоящият служебен главен прокурор, че ще направи каквото и да е било. Това е политическо правителство на имунитите. Първата основна задача те я свършиха - да отстранят Иван Гешев, за да може и Кирил Петков да диша спокойно, и Бойко Борисов, докато в стаята на Делян Пеевски подготвят конституционните реформи, така че това нито е съдебна реформа, нито е мъжка постъпка от господин Борисов. Един истински мъж можеше да си подаде имунитета в същия ден, в който му го поискаха, а не да чака 3 месеца цялата държава да тръпне дали ще има правителство, което да го пази от затвора".

На подобна позиция е и независимият депутат Радостин Василев. Той призова прокуратурата да се самосезира за думите на Борисов, че ще си даде имунитета, за да не бъде жертва на „шантаж и изнудване“:

"Прокуратурата, според мен, трябва да се сезира и да установи кой е шантажирал и изнудвал господин Борисов с неговия имунитет. Дали това са колегите му в коалицията от ПП-ДБ, дали е някой друг. Явно през този месец на тази срамна коалиция някой го е шантажирала и тя функционира именно заради това. Изводите са ясни - господин Борисов вече е спокоен. Нормално е той да е спокоен, прокуратурата е овладяна! Удобният Борислав Сарафов действа много активно по тези дела, по които имаше притеснения, и той ще бъде изпран".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като "успех" обявената от Борисов готовност да се откаже от депутатския си имунитет:

"Днес, като видяха, че има внесена точка и тя е неизбежна в залата и че ще се гласува този имунитет, и вероятно пред страха и позора, на който ще бъде подложен, а в крайна сметка е гласуван този имунитет, Борисов си го даде. Така, че да - той го даде под натиск и ние смятаме това за наш успех".

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова коментира изявлението на Корнелия Нинова с думите: "След като 16 години не може да бие ГЕРБ на избори, г-жа Нинова си приписва като победа отказа на Борисов от имунитет".

За пореден път от ГЕРБ акцентираха видяха координирани действия между лидера на БСП и бившия главен прокурор Иван Гешев, като напомниха, че социалистите рязко се отдръпнали от преговорите за правителство с първия мандат веднага след като въпросът за оставката на Гешев е бил поставен.

"Много ми се струва странно тя да говори в един глас с бивши магистрати, които започват своите политически проекти. Бих съветвала и нея, и всички останали колеги да не замесват съдебната независима власт в калните си политически игри. Последно - не е работа на Корнелия Нинова да коментира бъдещи съдебни решения. Да си гледа партията и нейното оцеляване", коментира още Атанасова.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов определи като правилно обявеното намерение от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Иванов отрече коалицията да е "изпрала" Борисов и коментира, че единствената институция, която може да направи това, е съдът:

"Никого не можем да "изперем". Целта ни е в интерес на истината да "изперем" българската държава като намалим съмненията за корупция, за беззаконие в нея чрез реформи. Правим ги с мнозинствата, които са възможни в този парламент".

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира:

“Аз мисля че това е най-правилното нещо - всеки един от нас да поеме отговорността и да покаже, че никой не може да бъде прикрит или да се скрива, или някой да се опитва да шантажира, както и той каза. От моя гледна точка, това беше много правилно решение и аз го взех преди няколко седмици. Радвам се, че и той го взе днес”.

Източник: БНР

#Бойко Борисов #депутатски имунитет #политически реакции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници