Водно спасяване: Как да помогнем на бедстващ човек в морето

Водно спасяване: Как да помогнем на бедстващ човек в морето

pixabay

A A+ A++ A

Водното спасяване е нещо изключително важно в разгара на летния сезон заради пълните плажове, но и заради надценяването на собствените ни възможности. Как да помогнем на бедстващ човек в морето?

Главният експерт по водно спасяване към Българския червен кръст Иван Иванов заяви, че са обезпечени достатъчно спасители за тази година, обучени са толкова хора, колкото е необходимо. Всяка година се обучават над 800 спасители, като общо през годините те са станали над 12 000. Всички те са готови да работят по плажове и басейни.

"При първа помощ най-важно е изкуственото дишане и сърдечният масаж. Също така можем да проверим дали човекът има някакви счупвания или наранявания. Носът трябва да е запушен, главата наведена назад и устата да е отворена. Правят се пет контролния вдишвания уста в уста. Проверяваме за дишане и пулс. Ако няма пулс и дишане - преминаваме към сърдечен масаж. Правят се 30 гръдни притискания, които се броят на глас. Когато почувстваме, че има пулс и дишане, можем да поставим човека в странично положение", каза пред БНТ Иванов.

"Важно е да знаем основните стъпки, за да можем, когато видим някакъв инцидент, независимо на водата или на сушата, да окажем адекватна помощ. В БЧК постоянно имаме кампании, в които обучаваме гражданите как да помогнат на някой пострадал докато пристигне лекарска помощ", добави още той.

#спасител на плажа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници