Кога ще свършват част от ремонтите по „Тракия“ и „Хемус“

Кога ще свършват част от ремонтите по „Тракия“ и „Хемус“

АПИ

A A+ A++ A

Всички отговорни звена на МРРБ са мобилизирани в спешен порядък, при спазване на установените законови изисквания, да започнат основен ремонт на третокласния път Мъдрец – Гълъбово. Работните дейности на терен ще стартират през есента на 2023 г., съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Министър Цеков информира, че възложената от него спешна проверка на процедурите за основен ремонт на път III-5504 Мъдрец – Гълъбово е установила, че до момента държавата е работила на парче. През месец септември 2022 г. е възложена обществена поръчка за проектиране и основен ремонт на главната пътна артерия на община Гълъбово, за която 46 години не са били предприемани действия по обновяване.

„Техническият проект е готов, но никой през този период не е съобразил, че в обхвата на пътя преминава и стар етернитов водопровод за селата Искрица, Медникарово и Обручище. Съоръжението трябва да бъде подменено, тъй като е с изтекла експлоатационна годност“, обясни регионалният министър.

И допълни, че през това време никой не е възложил неговото проектиране и изграждане.

Длъжни сме да се грижим за живота и здравето на хората, да подобряваме техния начин на живот, категоричен бе регионалният министър. „Поради тази причина възложих незабавното проектиране на подмяната на водопровода с дължина около 5 хил. метра и изграждането на 210 водопроводни отклонения“, посочи той. Министърът обяви, че се предвижда проектирането да завърши до края на месец август. През това време ще се извършват съгласувателните процедури за ремонта на пътя.

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи по пътното трасе съгласно подписания договор е 500 дни. „Ще бъде направен основен ремонт на 15-километров участък, което предвид състоянието на пътя означава пълното му ново изграждане“, заяви регионалният министър. Андрей Цеков допълни, че след ремонта, хората ще разполагат както с качествен път, така и с подобрено водоснабдяване.

„Животът и здравето на гражданите са приоритет за всяко държавно управление. Държавата съществува, за да прави живота ни по-добър. Разбирам недоволството на гражданите. Прави са за това, че не е допустимо в 21-ви век да са заложници на некоординирани действия на държавната администрация“, категоричен бе министър Цеков.

В отговор на въпрос за причините за неглижиране на проблема той посочи, че според него през последните най-малко 10 години държавата не работи стратегически за подобряване състоянието на пътната мрежа. Липсва планиране по отношение развитието, ремонтите, изграждането на нови пътни участъци. И допълни: „Това е нещо, което ще променим, така че тази дейност да се развива така, както изисква законът. Моето разбиране е, че това следва да бъде променено по начин, който да работи в полза на гражданите“.

По отношение на ремонтите по магистралите министър Андрей Цеков каза, че още в началото на мандата си е дал ясни инструкции за въвеждане на специална организация на движението по трасетата към морето, която да е в сила в края на работната седмица. Липсата на адекватно планиране води до там, че имаме ситуации, в които едни основни ремонти вместо да бъдат извършени преди началото на летния сезон, се налага да бъдат приключвани по време на него, посочи той.

Министърът информира, че до 10 юли трябва да приключат ремонтните дейности по един от участъците на АМ „Тракия“, което ще освободи една от „тапите“ на магистралата. Ремонтите на съоръженията на 20-и и на 67-и км на аутобана са аварийни, но организацията е такава, че да позволи в петък, когато е основният трафик към морето, да имаме две ленти за движение в посока Бургас, а в неделя те да са в посока София.

Приключват ремонтните работи по един от тунелите на магистрала „Хемус“. „Докато не бъде изградена цялата магистрала, ще продължи да има затруднения с нормалното движение. Работим да успеем да създадем предпоставки за нейното завършване“, каза министър Цеков.

„Нямаме обходни пътища. Липсата на планиране в последните години не може да бъде компенсирана с еднократни действия. Това са временни мерки. Надявам се, че когато приемем годишни инвестиционни програми в Агенция „Пътна инфраструктура“, каквато е целта за догодина, през лятото няма да имаме ремонти на основните пътни артерии“, каза още регионалният министър.

#магистрала #магистрала "Хемус" #магистрала Тракия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници