Контролираната от Пригожин медийна група ще бъде закрита

Контролираната от Пригожин медийна група ще бъде закрита

Стоп кадър/Телеграм/Пресс-служба Пригожина

A A+ A++ A

Медийната холдингова група на Евгений Пригожин ще бъде закрита, съобщи директорът на едно от изданията ѝ, предаде Ройтерс. Това подчертава влошаването на ситуацията около ръководителя на наемниците седмица след провала на опита му за метеж, организиран заедно с бойците му от частната военна компания "Вагнер", отбелязва агенцията.

В рамките на споразумението, което прекрати бунта, Пригожин, вече бивш съюзник на президента Владимир Путин, получи разрешение да отиде в изгнание в Беларус, а хората му получиха шанс да избират дали да се присъединят към него, да бъдат интегрирани във въоръжените сили на Русия или да се завърнат у дома.

"Патриот медия", чието най-известно издание е новинарският сайт "РИА ФАН", заема силно националистическа, прокремълска редакционна линия, като същевременно отразява положително Пригожин и неговата група "Вагнер".

"Обявявам решението си да прекратим дейността си и да напуснем информационното пространство на страната", заяви директорът на "РИА ФАН" Евгений Зубарев във видеообръщение, публикувано късно вчера в профилите на медийния холдинг в социалните мрежи. Зубарев не посочи причина за решението си.

В петък руския вестник "Комерсант" съобщи, че руския медиен регулатор "Роскомнадзор" е блокирал медиите, свързани с Пригожин, без да дава никаква допълнителна информация за действията си.

Руските медии съобщи също, че е била разформирована "фабриката за тролове", за която се твърди, че е използвана от Пригожин за налагането на влияние върху общественото мнение в чужди държави, включително и в Съединените щати.

В своето видеообръщение Зубарев похвали дейността на "Патриот медия", като заяви, че тя е защитавала както Пригожин, така и Путин от атаките на антикремълската опозиция, в това число и тези на хвърления в затвора Алексей Навални. Групата "Патриот" е работила срещу "Навални и други представители на опозицията, които наистина се опитват да разрушат нашата страна", заяви той.

Въпреки неуспешния опит за метеж руските власти не са обявили "Вагнер" извън закона, но във вторник Путин заяви, че финансите на кетъринг фирмата на Пригожин ще бъдат подложени на проверка. Той заяви, че "Вагнер" и нейният основател са получили почти 2 милиарда долара от Русия през изминалата година.

Бойците на ЧВК "Вагнер" водят едни от най-кървавите боеве по време на 16-месечната война в Украйна, а в редиците им влизат хиляди бивши затворници, вербувани от руски затвори, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

#Евгений Пригожин #медийна групировка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници