Контраофанзива: Въоръжените сили на Украйна напредват по всички направления

Контраофанзива: Въоръжените сили на Украйна напредват по всички направления

pixabay

A A+ A++ A

Украинските въоръжени сили напредват по всички направления на предприетата контраофанзива, заявиха днес висши представители на отбранителните структури на страната, цитирани от Ройтерс.

От началото на контраофанзивата, започната този месец, Украйна твърди, че си е върнала контрола на селски райони на югоизток, макар и Русия все още да държи част от териториите там, както и на изток и юг, отбелязва агенцията.

"Ако следим събитията по протежение на цялата фронтова линия, и на изток, и на юг, ние поехме стратегическата инициатива и напредваме по всички направления", каза заместник-министърката на отбраната на Украйна, Ханна Маляр. Ройтерс уточнява, че репортерите й не могат да удостоверят ситуацията на бойното поле.

По информация на ДПА украинската армия е постигнала "частичен успех" в южното Запорожие. Тази агенция се позовава на Генералния щаб на украинската армия, според който руският части не спират атаките по Мариинка и Авдеевка в Донецка област.

Освен това руските сили са подобрили позициите си за нападение срещу Росдоливка и Билохоривка на границата с Луганска област.
За Ройтерс пък Маляр допълва, че на юг украинските сили се придвижват напред с "променлив успех".

"Има дни, в които напредъкът ни е с повече от километър, в други - по-малко, понякога стигаме и до два", каза тя. Според нея действията на украинската армия трябва да се оценяват според "постигането на различните военни цели", а не по разстоянието, което е покрито, и броя на освободените населени места.

"Зададените цели се постигат и само армията може да даде вярна и прецизна оценка, а съгласно тази оценка всичко върви по план", добави Маляр.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски описа темповете на контраофанзивата като "по-бавни от желаните", но посочи, че военните в Киев няма да бъдат поставяни под натиск, напомня Ройтерс.

Междувременно говорителят на руското министерство на отбраната - генерал-лейтенант Игор Конашенков, съобщи днес, че направленията, по които украинската армия опитва настъпление, са четири, съобщи ТАСС.

"В хода на деня украинските въоръжени сили продължават опитите си за настъпателни действия по донецкото, лиманското, южнодонецкото и купянското направление", каза той.

#война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници