Грета Тунберг при Зеленски заради екощетите от войната в Украйна

Грета Тунберг при Зеленски заради екощетите от войната в Украйна

фейсбук

A A+ A++ A

Шведската активистка за климата Грета Тунберг посети Киев в четвъртък, за да привлече вниманието към екологичните щети, причинени от войната в Украйна

Тя разкритикува реакцията на света на разрушаването на огромния хидроенергиен язовир „Каховка“ на 6 юни от руските окупационни сили.

Украйна разследва взрива на язовир "Каховка", който предизвика наводнения в Южна Украйна и окупираните от Русия райони на Херсонска област, като военно престъпление и възможно криминално унищожаване на околната среда или "екоцид". Разходите за разрушаването на язовира се оценяват на 1,2 милиарда евро.

"Не мисля, че световната реакция на този екоцид беше достатъчна", каза Тунберг, която беше в Киев за учредителната среща на нова група за опазване на околната среда, в която участват и висши европейски политически фигури.

"Трябва да говорим по-силно за това, трябва да повишим осведомеността за това, което се случва", добави тя.

Групата има за задача да оцени щетите, нанесени на околната среда в Украйна, и да разработи механизми за търсене на отговорност от Русия, заяви Андрий Ермак, ръководител на украинския президентски щаб и съпредседател на групата заедно с бившия шведски заместник министър-председател Маргот Валстрьом.

Ермак спомена и опасността, която представлява Запорожската атомна електроцентрала, която черпи охлаждаща вода от язовира „Каховка“ и която остава под руски контрол, като заяви, че въздействието върху околната среда на ядрен инцидент в Запорожската АЕЦ може да засенчи катастрофата в Чернобил през 1986 г.

Околната среда рискува да се превърне в "мълчаливата жертва на войната", тъй като около 30 % от територията на Украйна е замърсена с взривни предмети, а над 2,4 милиона хектара гори са увредени, заяви главният прокурор на Украйна Андрий Костин в публикация в Twitter по повод срещата.

"Призоваваме за засилване на международните усилия за разследване и преследване на военните престъпления на Русия срещу околната среда и за гарантиране, че агресорът ще си плати", каза той.

Президентът Володимир Зеленски присъства на срещата и благодари на членовете на групата за посещението им като "изключително важен сигнал за подкрепа". Както Зеленски, така и Тунберг подчертаха в изказванията си, че войната има отрицателно въздействие не само върху околната среда в Украйна, но и върху продоволствената несигурност, която войната е предизвикала в целия свят, като особено застрашава доставките на храни за страните от Глобалния юг.


#Володимир Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници