Лавров: Западът да не се безпокои, Русия е излизала по-силна от всички премеждия

Лавров: Западът да не се безпокои, Русия е излизала по-силна от всички премеждия

стоп кадър

A A+ A++ A

Западът няма нужда да се безпокои за националните интереси на Русия, тя е излизала по-силна от всички премеждия, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

"Благодаря, че се безпокоите за нашите национални интереси, но няма нужда", заяви Лавров в отговор на журналистически въпрос. Говорейки за опита за бунт, Лавров отбеляза, че "Русия винаги от всички премеждия е излизала по-силна". "Така ще стане и този път", увери той. "Освен това, ние вече усещаме, че този процес е започнал".

Лавров добави, че самият опит за бунт в Русия не изисква по-силно определение от "премеждие".
Той отбеляза, че миналата събота някои западни представители, коментирайки руската вътрешнополитическа ситуация, са заявили, че "фасадата на руската власт се е пропукала". Освен това той напомни думите на първия дипломат на ЕС, че Западът постъпва напълно правилно, като въоръжава Украйна.

"Това е косвено, но много ясно, очевидно признание за това, кой против кого воюва", подчерта Лавров. "Така че благодаря за грижата, но ще се справим", обобщи той.

Руският външен министър добави, че Москва също се съмнява във възможностите на много западни политици.
Освен това Лавров призова да се разшири съставът на Съвета за сигурност на ООН, за да се даде повече представителна сила на азиатски, африкански и латиноамерикански страни и да се разчупи това, което той определи като западно господство над света.
"По-голямата част от света не иска да живее според западните правила", отбеляза руският външен министър. Той призова Западът да се отнася към страните от Азия, Африка и Латинска Америка "като към възрастни", но отбеляза, че представители на африканските държави съобщават за силен натиск, на който са подложени.

Лавров добави, че Русия е евакуирала деца в сиропиталища от военни зони в Украйна. Москва ще се стреми да се сдобие с истината за правата на децата в Украйна, като се опира "на своето обективно разследване, което няма да е подложено на влиянието на които и да било заинтересувани страни, особено от тези, които подкрепят киевския режим", добави той, коментирайки доклада на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в който Русия е обвинявана в нарушения на правата на децата на територията на Украйна. Москва се е обърнала към Гутериш, напомняйки му за съдбата на децата на украински бежанци в Европа, отбеляза Лавров.

Руският външен министър увери още, че експертите на МААЕ в Запорожката АЕЦ прекрасно знаят кой обстрелва тази централа, но не говорят за това в докладите си. Москва моли тези експерти да посочват в докладите си поне посоката, от която идва обстрелът, отбеляза той, като окачестви като "чиста проба лъжи" твърденията на Киев, че Русия готви провокация на контролираната от нея Запорожка АЕЦ.

Една от причините за започването на конфликта в Украйна беше неспазването на споразуменията от Минск, добави Лавров, като заяви, че преди това "ежедневно, въпреки тези споразумения от Минск и резолюцията на Съвета на сигурност на ООН, който ги одобри, се бомбардираха граждански обекти: училища, болници, детски градини".

Същевременно той определи като голословни обвиненията срещу Русия в извършване на военни престъпления в Украйна и заяви, че Западът не може да ги потвърди. Има обаче доказателства за такива нарушения от страна на украинските сили, които обаче не се отчитат, според Лавров.

Поведението на западните страни по отношение на Арктика, включително опитите за разпространяване на влиянието на НАТО над региона, не предизвиква оптимизъм и изисква ответни мерки от Москва, предупреди руският първи дипломат. "Ще отчитаме (тези процеси) в своите военно-технически действия", добави той.

Руският външен министър подчерта, че Москва не е била инициатор на прекъсването на връзките с Финландия и е готова да ги поднови, но ще отчита присъединяването на Хелзинки към НАТО.

Лавров обеща, че Русия ще разширява възможностите на Северния морски път и със сигурност ще гарантира безопасността му.
Износът на руски торове и хранителни продукти продължава, въпреки спънките от страна на Запада, които Москва заобикаля, отбеляза външният министър. В същото време няма доводи в полза на удължаване на сделката за износ на украинско зърно, която отдавна се превърна в търговска, добави той.

За Русия няма неприятелски народи. "Вероятно ще е по-точно да се каже, че ние имаме неприятелски правителства, а народите - никога не сме имали с тях никакви проблеми", подчерта Лавров.

#Лавров #Сергей Лавров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници