Военният министър: България ще произвежда боеприпаси за Украйна

Военният министър: България ще произвежда боеприпаси за Украйна
A A+ A++ A

„България ще се присъедини към проекта за съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси след завършване на процеса на национално съгласуване, приемане на решение на МС и подписване на съответното проектно споразумение. С този акт на присъединяване МС ще създаде възможност българската отбранителна индустрия да развие нови мощности с използване на финансиране от ЕС“. Това заяви по време на изслушване в парламента министърът на отбраната Тодор Тагарев относно заявеното от него включване на България в Инициативата на Европейския съюз за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна, финансирана от Европейската инициатива за мир и заявената готовност от страна на България да подготвя бойни медици и бойни санитари в помощ на Украйна.

„Новата секторна политика на ЕС за съвместните обществени поръчки в отбраната, цели в дългосрочен план задълбочаване на отбранителното сътрудничество и по-нататъшната интеграция в областта на отбраната, на ниво ЕС, както и преодоляване на съществуващата структурна разпокъсаност на Европейската отбранителна индустрия. Създават се възможности за изграждане и укрепване на отбранителните способности на въоръжените сили на България чрез заявки за доставки на боеприпаси, които отбранителната индустрия в момента не произвежда“, уточни той.

„От началото на тази година ЕС предприе действия, които да подпомогнат осъществяването на спешна доставка на артилерийски боеприпаси за въоръжените сили на Украйна, както и възстановяването на изразходените складови наличности на държавите членки. Действията се реализират в три направления – първото е незабавен трансфер на боеприпаси за Украйна от съществуващите запаси калибър 155 милиметра. В това направление България няма да вземе участие, защото не разполага с тези боеприпаси. Второто е реализиране на съвместна поръчка към индустрията с водещ орган Европейската агенция по отбрана и със средства от европейския инструмент за мир. МО не участва в това направление, защото не разполага с артилерийски системи 155 милиметра, но не изключваме възможността европейската агенция по отбрана да възложи на и български фирми производството на такива боеприпаси. Третото е увеличаване на производствения капацитет на Европейската отбранителна индустрия“, обясни Тагарев.

„Проучване на Европейската агенция по отбрана е установило, че 15 фирми от Европейската индустрия имат капацитет за производство на 155 милиметрови боеприпаси, между които и няколко български фирми“, добави министърът.

Тагарев посочи, че предишното Народно събрание е приело решение да бъде предоставена помощ на Украйна, и според точка 4 от това решение разрешава пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна за всяка календарна година за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на страната.“

Преди изслушването Борислав Гуцанов от БСП заяви от парламентарната трибуна, че още преди да стане министър, Тагарев е успял да засегнете достойнството на българската армия, като по думите му „в опитите си да защити чужди интереси, той обиди нашите пилоти“.

„Вярно ли е, че по време на служебния кабинет се е коментирало МИГ-овете да бъдат дадени за участие във военния конфликт? Имало ли е такива разговори или не?“, запита Гуцанов.

Той коментира, че единствената информация, която е получена, е, че одобреният списък е съизмерим с първия пакет. „Какво точно съдържа тази военна помощ и защо се шикалкави по тази тема?“, попита Гуцанов и посочи, че могат да направят изслушването му в пленарна зала закрито, за да се получат нужните отговори.

Депутатът от БСП поиска да се каже какво точно се включва в този проект за 1 млн. снаряди, в който ще се включи страната ни по повод европейската инициатива за мир. „Вие не сте министър на отбраната, а министър на войната“, каза още Гуцанов.

Относно другия въпрос относно обучението на бойни санитари Тагарев заяви, че с Решение на 48-то Народно събрание е решено България да предоставя помощ на Украйна. „Точка 4 на Решението разрешава пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна за всяка календарна година, за участие в модули на бойни санитари на територията на България. Предвидено е обучението да се провежда в симулационния център на ВМА“, допълни той.

През май държавите от ЕС финализираха сделката за изпращане на 1 милион 155-милиметрови снаряди и ракети на Киев до март следващата година, като се съгласиха да предоставят боеприпаси веднага от собствените си запаси, а държавите-членки да получат частично възстановяване на разходите за усилията си. Те се споразумяха за 1 млрд. евро за тази част от плана и за още 1 млрд. евро за съвместна схема за снабдяване, която да осигури снаряди на Украйна и да попълни техните запаси.

Тогава у нас на власт беше служебното правителство, а президентът Радев категорично отказа България да стане част от общата поръчка за доставка на снарядите за Украйна.

#Тодор Тагарев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници