На 100 години си отиде Анжел Вагенщайн

На 100 години си отиде Анжел Вагенщайн

Colibri

A A+ A++ A

На 100 години почина българският режисьор, сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн.

"Имах честта и късмета да познавам и общувам отблизо с Анжел и всяка среща с него бе невероятно изживяване. Блестящ сценарист и писател, Анжел бе преди всичко хуманист и борец за социална справедливост. Еврейската общност в България загуби едно от най-ярките си лица. Искрени съболезнования на Джаки, Раймонд и цялото семейство. Светъл път, Анжел и до нови срещи! Зихроно ливраха!" По този начин изрази тъгата си от загубата д-р Александър Оскар, председател на организацията на евреите в България "Шалом".

"Желанието на Анжел е да бъде изпратен в тесен семеен кръг. На 30-тия ден, както повелява еврейската традиция, ще организираме събитие в Централната софийска синагога и ще си спомним за Анжел", съобщи още той.

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 година в Пловдив. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически причини заради левите си убеждения. След амнистия семейството се завръща в България. Като ученик се включва в РМС и антифашистката съпротива, а през 1944 г. е осъден на смърт по Закона за защита на държавата, но бомбардировките на затвора и смяната на политическия режим водят до щастливото му избавление.

По-късно завършва кинодраматургия в Москва. От 1950 г. става сценарист в Българска кинематография и в ДЕФА. Създал е сценариите за 52 игрални, документални и анимационни филма, заснети в девет страни. Сред тях са "Допълнение към закона за защита на държавата", "Гоя", "Звезди в косите, сълзи в очите", "Борис I", "След края на света". През 90-те години се отдава на литературата и публикува романите "Петокнижие Исаково", "Далеч от Толедо" и "Сбогом, Шанхай", преведени на шест езика. Носител на редица български и чуждестранни отличия - орден "Стара планина", държавна награда "Паисий Хилендарски", офицер на френските ордени "За заслуги" и "За литература и изкуство", Германската национална награда за изкуство I ст., Годишната литературна награда на парижката Сорбона, Европейската награда за литература "Жан Моне". В навечерието на 100-годишния си юбилей бележитият писател и киносценарист беше удостоен и със Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура.

"Както той казва – "Да станеш на 100 не е геройство", но всичко друго в живота му е. Едва ли повечето от нас биха имали много възможности да се докоснат до такова "чудо". За мен е чест и отговорност да съм малка част от века, в който с Джеки сме били заедно на земята", сподели внучката на Вагенщайн Жаклин при отбелязването на вековния юбилей м.г.

#почина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници