Руските власти поемат контрола върху „империята“ на Пригожин в Африка и Близкия изток

Руските власти поемат контрола върху „империята“ на Пригожин в Африка и Близкия изток

pixabay

A A+ A++ A

След събитията, случили се на 23-24 юни с участието на ЧВК "Вагнер" и нейния основател Евгений Пригожин, руските власти възнамеряват да поемат контрола върху "глобалната империя" на предприемача. По-специално, пише „Уолстрийт Джърнал“, става дума за подразделенията на ЧВК "Вагнер", които работят в Африка и Близкия изток.

Изданието, позовавайки се на дипломати и служители на разузнаването, пише, че след събитията в Южна Русия се наблюдава "рязко повишаване на дипломатическата активност на Москва“. Руски представители са отишли в Африка и Близкия изток, за да уверят партньорите, че ЧВК "Вагнер" ще продължи да осъществява дейността си без прекъсване, но под контрола на новото ръководство.

Според WSJ руски заместник-министър на външните работи е посетил Дамаск, за да информира лично сирийския президент Башар Асад, че "групите на Вагнер вече няма да действат там самостоятелно".

На 27 юни на уебсайта на руското външно министерство беше публикуван доклад за посещението в Сирия на заместник-ръководителя на министерството Сергей Вершинин. Пътуването му до Дамаск се състоя на 26-27 юни. По време на посещението Вершинин се срещна с Башар Асад. Според информацията страните са обсъдили актуални въпроси от международния и регионалния дневен ред. Не се уточнява дали по време на разговорите са били повдигнати въпроси, свързани с ЧВК "Вагнер".

WSJ пише също, че висши служители на руското външно министерство са се обадили на президента на Централноафриканската република (ЦАР) Фаустин Арканж Туадера, сред чиито телохранители, отбелязва вестникът, има членове на ЧВК "Вагнер". Дипломатите са уверили ръководителя на ЦАР, че последните събития в Русия няма да спрат нейната експанзия в Африка.

Според вестника около 6 000 членове на ЧВК "Вагнер" работят извън Русия. Те се занимават с охрана на мини и политици в ЦАР, наблюдават петролни кладенци и охраняват територията, контролирана от сирийското правителство.

На 23 юни Евгений Пригожин обяви поход на своите бойци от ЧВК към Москва. Вечерта на 24 юни пресслужбата на президента на Беларус съобщи, че Александър Лукашенко е провел разговори с Пригожин. След разговорите бойците на ЧВК са заминали за полевите лагери, а самият основател на компанията е заминал за Беларус.

След тези събития съветникът на президента на ЦАР Фидел Гуанджика заяви, че в случай на изтегляне на вагнерианците от страната, те са готови да приемат всяка друга група сили за сигурност от Русия. Той също така отбеляза, че в републиката не е настъпила "никаква видима промяна" на фона на събитията с участието на ЧВК "Вагнер", които руският президент Владимир Путин нарече въоръжено въстание.

#Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници