Кирил Петков пред "Politico": Трябва да прочистим службите си от агенти, които работят за Русия

Кирил Петков пред "Politico": Трябва да прочистим службите си от агенти, които работят за Русия
A A+ A++ A

България трябва да превърне в свой приоритет реформата на службите си за сигурност и прочистването им от подкрепяни от Москва агенти, ако се надява да успее в амбициозните си планове да изкорени корупцията и организираната престъпност, заяви пред "Политико" съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

В интервю, взето в партийната централа в София, той посочи, че българските служби имат остра нужда от реформиране, отбелязва изданието и допълва, че „в хаотичните, често изпълнени с насилие години след падането на комунизма, агентите на българската Държавна сигурност играят огромна роля в създаването на мощна мафия, занимаваща се с изнудване, наркотици и търговия с оръжие, и която все още има широко влияние върху националната политика и съдебната система. Много от апаратчиците на Държавна сигурност - мафиоти, които станаха известни, имаха тесни връзки с Москва“.

„Мисля, че в нашите служби за сигурност има дълбоко вкоренени рискове, - каза Петков. - Искаме да ги реформираме.“

По думите му първата стъпка към реформиране на разузнавателните служби ще бъде да се промени законът за това кой подписва назначенията на шефовете на различните служби за сигурност. Сега това е задължение на президента - в момента Румен Радев, който е смятан за проруски настроен, отбелязва „Политико“ и добавя, че Петков иска тези правомощия да бъдат в ръцете на парламента.

Втората стъпка по думите на Петков ще бъде да се проверят всички служители в апарата за сигурност и да се проведат „тестове за етичност и почтеност“.

„Ако успеем да направим и двете неща, влиянието на Русия до голяма степен ще бъде отслабено, - посочи той и добави, че Москва използва корупцията като начин за прокарване на външнополитическите си интереси. - Когато започнахме да се борим с корупцията, никога не сме знаели, че ще се борим директно с Москва, но се оказва, че това е една и съща борба.“

Радев реагира гневно на схващането, че разузнавателните служби се нуждаят от промени, заявявайки, че те вече „са сериозно реформирани“, и обвини партията на Петков, че се е поддала на натиск отвън - визирайки САЩ и ЕС, посочва „Политико“.

„И сега тези хора искат да обезглавят това ръководство (на службите - бел. на „Политико“)“, изрази недоволство президентът скоро след съставянето на правителството.

В текста на „Политико“ се споменава и инцидентът от края на миналата седмица в склад на оръжейната компания „Емко“, за който изданието отбелязва, че е тясно свързан с дебатите за руската намеса в България, като се припомня, че в годините назад също е имало подобни случаи.„Политико“ прави уговорката, че интервюто с Петков е направено преди инцидента в неделя, но добавя, че в разговора изданието е помолило съпредседателя на ПП да коментира в по-общ план тези случаи и дали смята, че Русия атакува обектите от оръжейната промишленост.

„Сигурен съм, че ако руснаците могат да спрат линия за доставки, те ще я спрат“, заявява Петков.

Той коментира и съставянето на правителство с ГЕРБ по формулата с ротационна смяна на премиерите и кандидатурата на бившия еврокомисар Мария Габриел за министър-председател

„Казахме, че това е начин за преодоляване на различията“, заяви Петков и добави, че може да има доверие на Габриел за антикорупционния дневен ред, защото тя не е била част от българската политика.

Изданието посочва, че независимо от всичко много от привържениците на Петков, за които то отбелязва, че са предимно млади хора от големите градове и са повярвали на обещанието му да изкорени корупцията и да донесе нова ера в политиката в България, са се почувствали предадени от решението на коалицията му да работи с ГЕРБ.

„Нашите стандарти не са се променили. Избираме единствено хора, които не са замесени в корупция и за които не смятаме, че има потенциален корупционен риск“, каза Петков и добави, че партията не прави безпринципни компромиси.

„Политико“ отбелязва, че „сега, когато ГЕРБ се върна на предна линия в политиката, един от най-големите въпроси е дали лидерът им бившият премиер Бойко Борисов ще бъде подведен под отговорност по някое от делата около него.“ Петков заяви, че всичко това ще зависи от прочистването на съдебната система от корупцията, посочва изданието.

„Не можете да преследвате някого на улицата, в парламента или офисите на премиера без нормално работеща съдебна система, - каза Петков. - Ако България не се поправи в това отношение и не разполага с институционална рамка, ще продължаваме да водим тези политически битки без никакъв краен резултат.“

#"Политико" #Политико #Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници