24 часа, които разтърсиха Русия - изводите от метежа ОБОБЩЕНИЕ

24 часа, които разтърсиха Русия - изводите от метежа ОБОБЩЕНИЕ

pixabay

A A+ A++ A

Искрата на бунта в Русия се разпали толкова бързо, колкото и бързо угасна. В продължение на 24 часа светът следеше минута по минута развитието на събитията. Малцина бяха тези, които очакваха, че метежът на Евгений Пригожин и бойците от "Вагнер" ще завърши с успех за тях. Прахът от бурните събития още не се е уталожил напълно. За това говорят и събитията от днешния ден - Русия отчаяно се опитва да покаже, че ситуацията е нормална - на пръв поглед Москва, Ростов на Дон, Воронеж изглеждат спокойни.

Съюзниците на Путин и най-вече Китай декларираха, че приятелството с Кремъл продължава. Днес бяха попарени и спекулациите, че след бунта на Пригожин ще има рокади по върховете на руската армия. Министърът на отбраната Сергей Шойгу беше показан за първи път след метежа - как посещава руските войски на украинския фронт. Остава неясно къде и кога са заснети кадрите.

А Евгений Пригожин засега остана излъган. Обвинението срещу него в подстрекаване на бунт не отпадна. Не е ясно и къде се намира ръководителят на ЧВК "Вагнер" в момента.

Как се развиха събитията?
23.06.

  • Всичко започна с видео, публикувано в социалните мрежи, в което Пригожин обвинява руската армия, че е атакувала лагер на бойците от "Вагнер". Обявява "Поход за справедливост" срещу Началника на генералния щаб Валерий Герасимов и министъра на отбраната Сергей Шойгу и уточнява, че това не е военен преврат и действията му не са насочени срещу президента Владимир Путин;

24.06.

  • През нощта военни колони на "Вагнер" влизат от две точки на руска територия;
  • В 7:40 ч. без съпротива установяват контрол върху Южното командване на руската армия в Ростов на Дон, от където се контролират военните действия в Украйна. Пригожин иска среща с Шойгу и Герасимов.
  • Установен е контрол върху град Воронеж, колоната на "Вагнер" тръгва по магистрала М-4 към Москва, без да среща съпротива;
  • Обявени са антитерористични операции в Москва, Московска и Воронежка област, в Москва са забранени всички мероприятия на открито, Кремъл е отцепен в широк периметър за сигурност;
  • Следват часове на напрежение, докато "вагнеровците" пътуват към Москва, по улиците на руски градове са разположени танкове;
  • В 10:00 Владимир Путин прави обръщение към нацията, обявява действията на Пригожин за "нож в гърба" и се заканва да накаже организаторите;
  • Колоната на "Вагнер" преминава Воронежка и Липецка област и стига на 200 км от Москва;
  • В 20:15 от пресслужбата на беларуския лидер Лукашенко обявяват, че е постигнато споразумение с Пригожин;
  • В 20:20 ч. Пригожин потвърждава, че спира настъплението.ВЪПРОСИ БЕЗ ОТГОВОР

Два дни след метежа въпросите остават повече от отговорите. Защо Пригожин направи обратен завой? Какво точно му обеща Лукашенко? Защо отива в Беларус? Къде е Путин и защо все още няма негов коментар след метежа? Защо Путин първо обеща да накаже предателите, а после ги пусна да си тръгнат безнаказано? Стоеше ли някой извън или в Русия зад метежа на "Вагнер" и кой?

На тези въпроси едва ли ще получим отговори в близките дни, но има неоспорими изводи от 24-часовия метеж.

КРЕПОСТТА "КРЕМЪЛ" СЕ ПРОПУКА

Още в първите часове на метежа и в първите си видеопослания Евгений Пригожин не насочва думите си срещу президента Владимир Путин, а срещу военното ръководство и по този начин представя руския държавен глава като лидер, който не може да контролира генералите си и лесно може да бъде подведен. В една от първите си тиради, Пригожин намеква, че Путин е "щастлив дядо", който е захранван с лъжи от обкръжението си и не е наясно със суровата реалност на войната.

Пригожин и неговите бойци прекосиха стотици километри на руска територия напълно безпрепятствено. Путин трескаво започна да води разговори със съюзниците си. В продължение на часове не беше ясно дали руският президент има достатъчно подкрепа от страна на силовите структури; накрая не той води преговорите с Пригожин, а беларуският президент Алексндър Лукашенко, наричан от мнозина "куклата на конци" на Кремъл.

Тактически, метежът на "Вагнер" създаде разделение в руската армия. Мъжете в окопите вече знаят, че получават заповеди да загиват в една война, наричана корумпирана от Пригожин, докато техните командири са раздирани от междуличностни разпри. Във военните поделения офицерите вече няма да се фокусират основно върху военните действия, а върху собственото си бъдеще, защото вече знаят, че при евентуална битка за властта трябва да изберат страната на печелившия.

ВЪЗМОЖНОСТ ИЛИ КОШМАР ЗА УКРАЙНА?

Украинската контраофанзива продължава вече трета седмица, но прогресът не е толкова бърз, колкото се очакваше. Едва ли има по-добър момент за пробиване на руските позиции от този. Неслучайно именно сега украинската армия се опитва да си върне пълния контрол над Бахмут - градът, за който "Вагнер" се сражаваше в продължение на месеци.

Но още е рано да се каже какъв ще е ефектът на бунта на бойното поле в Украйна. Силите на "Вагнер" имаха критично важна роля в операциите на Русия - те превзеха пристанището в Мариупол, градовете Северодонецк и Лисичанск в Луганска област. Според експерти сега "Вагнер" вероятно няма да има ключова роля в бойните действия, а част от бойците ще се прелеят в редовната армия.

ВРЕМЕТО НЕ РАБОТИ В ПОЛЗА НА РУСИЯ

От месеци анализатори твърдят, че Русия иска да замрази конфликта в Украйна. С метежа на Пригожин стана ясно, че часовникът не отброява секундите в полза на Кремъл. Колкото по-дълго продължава войната, толкова повече расте рискът от политически раздори, от разнобой сред армейските редици. Бунтът на Пригожин показа нагледно, че с удължаването на войната за Кремъл и Путин ще става все по-трудно да държат властта консолидирана.

НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА ПУТИН

Крепостта на Червения площад се пропука, но до пълното ѝ разрушаване остава още много време.
Метежът на Пригожин няма аналог в съвременната руската история. Не може да се сравнява със събитията от август 1991-ва година, когато Михаил Горбачов беше с отслабени позиции, Борис Елцин овластен, а СССР спря да съществува през декември.

Но има друг исторически паралел, който ни връща към началото на миналия век. През 1917 г. деморализираната руска имперска армия е разтърсвана от метежи, последвани от Октомврийската революция.

През двете десетилетия, откакто е начело на Русия, Путин беше символ на реда, антипод на хаоса, който владееше Русия през 90-те години. Митът за неуязвимостта на Путин е развенчан от Пригожин, не само с думи, но и с дела.

Владимир Путин за първи път усети полъха на провала. Въпросът е колко краен ще бъде в действията си, както у дома, така и зад граница, за да възстанови имиджа на непоклатим лидер.

#Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници