Лавина от кандидат-градоначалници за местния вот

Лавина от кандидат-градоначалници за местния вот

МВнР

A A+ A++ A

Сложната политическа обстановка в страната не е пречка на кандидат-кметските амбиции. Точно обратното - в последните седмици бяха официално обявени или анонсирани доста номинации, като те са повече спрямо същия период през 2019 г.

Юристът Тони Стойчева ще е кандидат в Пловдив. Съобщено бе, че ще е чрез инициативен комитет. Стойчева изпъкна с участие в ред граждански инициативи през последно време. През 2015 г. тя бе адвокат на формацията „Кауза Пловдив” при изборните дела. Формацията е водена от зам.-кмета Георги Титюков и е представена в общинския съвет. Няма да е чудно, ако тя "спонтанно" припознае Стойчева като свой кандидат.

В Стара Загора кандидат ще е председателят на общинския съвет Мария Динева. Издигат я земеделски формации. В съвета в момента тя си партнира с ГЕРБ.

Бизнесменът Благо Солов ще е отново кандидат в Пазарджик. Преди 4 години, подкрепен от БСП, той стигна балотаж срещу дългогодишния кмет Тодор Попов.

(Все още) областният управител на Сливен Минчо Афузов ще се пробва като независим претендент. Той е член на БСП, но не се знае партията ще го подкрепи ли.

Областният управител на Варна при четворната коалиция Благомир Коцев (ПП) е с почти обявена кандидатура. Той заяви пред БНР, че ако му бъде предложено, ще се кандидатира. Коцев е много активен по всеобхватните варненски теми и на практика вече е в кампания.

От по-малките общини нови амбиции заявиха настоящите кметове Георги Мараджиев (ГЕРБ, Стамболийски) и Николай Митков (Първомай, който през 2019 г. бе подкрепен от БСП). А също и съветникът Иван Кичев (леви партии, Средец), който преди 4 години не се представи успешно.

По-рано през пролетта бяха обявени кандидатурите на Живко Тодоров (ГЕРБ, Стара Загора) и на Тодор Попов за пети мандат в Пазарджик. "Възраждане" пък съобщи, че един от водещите й депутати - Петър Петров, ще е претендент в Монтана. Намек, че не е безразличен към връщане в политиката, е правил каварненецът Цонко Цонев. С намеци е пълно и в Пловдив - по отношение на Манол Пейков или Йордан Иванов (ДБ), Здравко Димитров - Зико, но този път не от ГЕРБ, и на сегашния кмет на район "Тракия" Константин Димитров - замествайки Зико в ГЕРБ.

КУРИОЗ

Към момента информациите сочат, че всеки един от кметовете на областните градове ще бъде кандидат отново - с изключение на двата най-големи. По-вероятно е Здравко Димитров все пак да се откаже, а намеренията на ГЕРБ за заместник на Йорданка Фандъкова не са известни (всеки момент се очаква ПП-ДБ да обявят номинацията на съсобственика на компанията "Телерик" Васил Терзиев).

КОНКУРЕНЦИЯ

Доста интересни седмици предстоят при мандатоносителя ПП-ДБ. Освен гореспоменатите имена, като кандидати във Варна и Пловдив се спрягат още депутатите Стела Николова и Росен Костурков. "На кантар" в Бургас са Димитър Найденов и Константин Бачийски. Всичко това може да доведе до разединение на ПП-ДБ в тези градове.

Николай Иванов, "Сега"

#местни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници