Асен Василев обяви: НАП и АДФИ влязоха на проверка в БЕХ

Асен Василев обяви: НАП и АДФИ влязоха на проверка в БЕХ

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

НАП и АДФИ влязоха на проверка в БЕХ. Причината – разминавания в отчета за печалбата на холдинга. Новината съобщи финансовият министър Асен Василев след извънредно заседание на Министерския съвет.

Кабинетът прие мярка, с която да бъдат събирани не 50, а 100% от дивидента на държавните предприятия. Изключени от 100% дивидент по традиция са всички болници, психиатрични заведения, ВиК заведения и др.

"Има една особеност, която трябва да се отбележи, тъй като представлява от една страна обществен интерес, от друга – притеснителна тенденция. Особеността е свързана с дивидента, който трябва да внесе Българският енергиен холдинг”, алармира Василев. По думите му в началото на февруари 2023 г. БЕХ е публикувал отчет, според който печалбата на дружеството възлиза на 1 млрд. и 588 млн. лв. Два месеца по-късно обаче от холдинга публикували нов отчел, допълва финансовият министър. "В новия отчет е обявена печалба от 640 млн. лв. Т.е. за тези два месеца счетоводителите на БЕХ, заедно с неговите одитори, са открили, че печалбата е била с почти 1 млрд. лв. по-малка”, каза още Асен Василев. Според него това е силно притеснително. Самосезирала се е НАП. Случаят се поема и от Агенцията за държавна финансова инспекция. Ще се проверява има ли укриване на данъци.

"По предварителната информация, предоставена от БЕХ, този счетоводен срив се в печалбата се дължи на отписвания на вземания или преоценка на възможността той да си събере дадени кредити”, обясни ресорният министър. По думите му обаче голямата част от кредитите, които дружеството заявява, че няма да може да събере - 770 млн., са такива, които е дало на собствените си дъщерни компании. "Разпореждането на Министерски съвет, което беше прието, предвижда БЕХ да изплати дивидент в размер на 1 млрд. и 588 млн. лв., както е заявил в първия си отчет", каза още Василев.

Сред двете основни обсъждани теми беше и изборът на нов български еврокомисар, който ще довърши мандата на Мария Габриел. Двете предложение на България са Даниел Лорер и Илиана Иванова. "Представяме двама много достойни кандидати”, категоричен беше министър-председателят Николай Денков, цитиран от Нова тв.

#Асен Василев #МС #извънредно заседание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници