Смърт за част от секундата: Авантюристите от „Титан“ загинали мигновено

Смърт за част от секундата: Авантюристите от „Титан“ загинали мигновено

Twitter/@astrobiology

A A+ A++ A

„Жив една милисекунда, мъртъв на следващата“, бивш лекар на Военно морските сила на САЩ обобщи какво се е случило в трагичния последен момент на петимата участници във фаталното гмуркане до „Титаник“. По думите му „те са били смазани моментално от имплозията“.

Ветеранът от ВМС на САЩ д-р Дейл Моул каза, че имплозията на подводницата е била мигновена. Според него тези, които са били на борда, най-вероятно дори не са знаели какво им се е случва.

Д-р Дейл Моул, бивш директор на Отдела за подводна медицина и радиационно здраве на ВМС на САЩ, каза за DailyMail че смъртта на екипажа на подводницата е била бърза и безболезнена, почти мигновена поради изключителното налягане, създадено от океана в дълбочина.

„Всичко се е случило внезапно, че пътниците дори не са разбрали какво се случва с тях“, категоричен е медикът.

На борда на фаталния батискаф се намираха главният изпълнителен директор на OceanGate Стоктън Ръш на 61 години, ветеранът от френския флот Пол-Анри Наржоле на 77 години, 58-годишният британски милиардер и авантюрист Хамиш Хардинг, както и пакистанският бизнесмен Шахзада Дауд и неговия син Сюлеман, който бе само на 19 години.

“Камерата под налягане е помещението, в което са се намирали пътниците. Преди експлозията се е чул звук, наподобяващ удар в дъното. Изглежда цилиндърът от въглеродни влакна е подал и е причинил имплозията”, коментира още д-р Моул.

Каква е била повредата в барокамерата към момента е загадка, но най-вероятно се дължи на теч, прекъсване на захранването или малък пожар в резултат на малък пожар в резултат на късо съединение. Резултатът е мигновена сила имплозия, тъй като капсулата се намира под високо налягане отвън, което разпокъсва корпуса на подводницата и премазва екипажа.

„Разкъсани са на парчета. Имплозията е причинила вълна на налягане, която е била насочена навътре“, разясни Моул, сравнявайки имплозията с надуване на балон, който се пука, когато има твърде голям натиск отвътре.

Д-р Моул обяснява и защо останките на екипажа на батискафа „Титан“ няма да бъдат открити, пише "Телеграф".

„На мястото на имплозията има само отломки, фрагменти, останали от силната външна сила, в този случай това бе океанът. На дълбочината, на която се намират останките на потъналия „Титаник“, на 12 500 фута, външното налягане би било 6000 psi. Това налягане на би разрушило корпуса на малката подводница от внезапна ударна вълна. Една имплозия със сигурност може да бъде също толкова разрушителна, колкото и една експлозия“, категоричен е той.

Според Scientific American, ако подводница е била близо до Титаник, тя е щяла да изпита по-високо налягане, отколкото ако е била ухапана от голяма бяла акула.

Никълъс Ротерман, дълбоководен еколог от Университета на Портсмут, Обединеното кралство, се съгласи, че ако такава имплозия действително се е случила, налягането е щяло да убие обитателите почти мигновено: „Ако е имало пробив в корпуса, обитателите биха са се удавили в океана почти моментално", обясни той.

#"Титан" #"Титаник"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници