Референдумът нарушава 46-годишната традиция на фестивала „Сурва"

Референдумът нарушава 46-годишната традиция на фестивала „Сурва"
Фестивалът традиционно се организира в последните почивни дни на януари, което този път съвпада с провеждането на националния референдум на 27 януари. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Традиционният кукерски фестивал „Сурва" в Перник ще се проведе седмица по-късно заради референдума за бъдещето на ядрената енергетика.

Фестивалът традиционно се организира в последните почивни дни на януари, а президентът Росен Плевнелиев насрочи провеждането на националното допитване за 27 януари.

Поради съвпадение с датата на референдума за първи път в над 40-годишната му история фестивалът ще се състои през първата събота и неделя на февруари, уточни зам.-кметът на Перник Илинка Никифорова, цитирана от БТА.

Официално 22-то издание на маскарада ще бъде открито на 1 февруари, а дефилетата ще се проведат следващите два дни.

Съгласно статута на фестивала той се провежда под патронажа на министъра на културата и е включен в националния културен календар.

„От няколко години обаче Министерството на културата не изпълнява ангажимента си за финансово подпомагане на фестивала и маскарадът разчита само на спонсорство от бизнеса," коментира Илинка Никифорова.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва" се организира в Перник от 1966 г., а от 1985 г. придобива статут на международен.

През 2009 г. Перник е обявен за европейска столица на сурвакарските игри.

#Перник #кукери #референдум #Росен Плевнелиев #Президент на България #Министерство на културата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници