Нинова: Предлагам пет решения за наводненията

Нинова: Предлагам пет решения за наводненията

пред БСП

A A+ A++ A

„Това, което правим днес, е да обсъждаме и да се опитваме да решим последиците от случилото се. И така, може би, над 20 години – от Бисер, през Аспарухово, Мизия, Карлово и днес до Етрополе. Бих искала да поставя акцент върху друго – не толкова как ще реагираме след това, но какво да направим това да не се случва повече“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на изслушването на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов относно действията за справяне с последиците от наводненията в различни области в Северозападна България през последните седмици.

Корнелия Нинова определи въпроса като изключително стратегически, държавнически и комплексен и посочи няколко решения, в резултат на преживян емоционален и професионален опит. „Преживяла съм Мизия от първия до последния ден, от идващата 4-метрова вълна, та до ден днешен, когато последиците не са приключили. И съм била министър на икономиката и индустрията и имах определен ресор, който има отношение към въпроса. Смятам, че има 5 държавнически, стратегически и дългосрочни въпроса, които трябва да се решат: 1. язовири, 2. гори, 3. корита, 4. пари и 5. контрол“, посочи Корнелия Нинова.

По отношение на язовирите, тя призова министъра на вътрешните работи да се продължи започнатото от предходното редовно правителство - да се изясни собствеността на язовирите, която е изключително разпокъсана: „Това е първият проблем, защото всичко е без контрол. Продължете политиката на нашето правителство и министерството, което аз оглавявах – спрете даването на язовирите на концесии. В последните дни преди да падне правителството „Петков“ ми бяха поднесени папки за даване на концесии на 18 язовира – разбира се, че ги спрях всичките“, каза Нинова, като посочи, че една от причините за случващото се са безотговорните концесионери, които не поддържат язовирите и не се грижат за преливниците, системите и т.н.

Корнелия Нинова призова: „Не давайте язовирите на концесии. Това е държавна собственост, тя има отношение към националната сигурност и трябва да бъде държавна грижа.“

Тя посочи още нуждата да се възстановят „Напоителни системи“ и да се вържат към системата на язовирите. „Това е гаранция, че тези води ще бъдат използвани за българско поливно земеделие, за български плодове и зеленчуци и няма да се допуснат такива безконтролни преливания на язовири“, каза Нинова.

По отношение на горите, тя акцентира, че трябва да се спре безконтролната сеч на горите, за което трябва да се погрижат отговорните институции за сечта, контрабандата, кражбите в горите и т.н.

Що се отнася до коритата, лидерът на БСП каза: „Естествено, че една от причините е затлачените корита и дерета. Господин министър, проверете, Министерството на икономиката и индустрията закупихме 5 машини-роботи, които почистват чашката на язовири и на реки – сигурна съм, че стоят заключени в някой склад. Изкарайте ги от там, дайте ги на кметове и на областни управители, дайте ги на „Напоителни системи“ и на язовири и там, където може и е най-належащо, ги пуснете да чистят“, призова Нинова.

„Казахте, че са дадени 63 млн. за покриване на последствията. Знаете ли колко струва цялото възстановяване на „Напоителни системи“ – 100 млн. 63 млн. сме дали за поражения за една година, а 100 млн. струва цялата „Напоителна система“ да я възстановим – хем полезно за земеделието, хем полезно за националния брутен продукт, хем за българския народ, който ще яде български чисти плодове и зеленчуци“, каза още лидерът на БСП.

Тя посочи, че в крайна сметка всичко се свежда до контрол. „Прекрасни закони да направим, прекрасни хора да назначим, когато няма контрол върху действията им, защото и тук, и в този сектор става въпрос за кражби, корупция и лични интереси, без контрол нищо няма да постигнем. Петата точка, която ви предлагам да обсъждаме и да се решава, е контролът, защото през всичките години, при всички трагедии и наводнения, при всички нещастни хора, които си загубиха и животни, и домове, и семейства – няма наказан нито един кмет, нито един областен управител, нито един министър, никой. Е, как така се случват тези неща и все няма някой отговорен? Поне един да влезе в затвора, та другите да си мислят преди това дали ще гледат шарани, вместо да поддържат коритата на язовирите. Като се дадат пари на един кмет и той не си почисти коритото целево – поне един да понесе отговорност, за да видят хората, че има смисъл от всичко това. Защото иначе пак всичко ще приключи с общи приказки, пак нищо няма да стане, до следващия път, докато се съберем и се вайкаме ", каза Нинова.

„Нашата работа, вашата работа, господин министър, и на цялото правителство, е да предотвратим наводненията, а не да ходим да се снимаме с хората след тях“, обобщи Корнелия Нинова.


# Корнелия Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници