Гимназистите ще учат да правят кетъринг, монтират коли на ток и програмират робот

Гимназистите ще учат да правят кетъринг, монтират коли на ток и програмират робот

Фейсбук/МОН

A A+ A++ A

За организатор на кетъринг, майстори на декори и сценично осветление, асистенти на зъболекари и за авиотехници ще могат да се обучават вече гимназистите, след като средните училища откриха специализирани паралелки.

Около 60 000 деца, завършващи 7-и клас, очакват резултатите си от външните оценявания, както и окончателното формиране на успеха за годината. И вече правят планове кои паралелки да посочат в документите си с надежда да попаднат в най-желаната още на първото класиране. А системата от тази година предлага много нови и модерни специалности.

За следващата учебна в София например се появяват театрални специалности. Софийската професионална гимназия “Княгиня Евдокия” обявява прием в “Театрален, кино и телевизионен декор” и “Художествено осветление за театър, кино и телевизия”. За първи път в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов” и Професионалната гимназия по електротехника и автоматика, пише "24 часа".

Предлагат “Програмиране на роботи”

Професионалната гимназия по електротехника и автоматика обявява прием за “Електрически машини и апарати”. Гимназията по текстилни и кожени изделия ще приема вече и деца, които искат да учат за козметици. В 132-о училище се обявява прием за “Пространствен дизайн”.

Една от новите специалности след 7-и клас в Пловдив пък е “Асистент на лекаря по дентална медицина” и ще бъде разкрита в СУ “Цар Симеон Велики”. “Има интерес, защото това е професия, при това е призната в ЕС и човек, като завърши и знае английски, може да започне работа в много страни. Затова и поне 7-8 деца от двете ни паралелки със седмокласници се отказаха да кандидатстват в други училища и остават при нас”, обясни директорът на училището Руси Баташки.

Училището оборудва стоматологични кабинети, в които децата ще усвояват на практика тънкостите на професията. Подобни паралелки има още само в 3 области - Благоевград, Бургас и Враца. В Пловдив има най-много зъболекари на глава от населението по данни на НСИ - 18,8 на 10 000 души при средно за страната 11 за същия брой хора. Стоматолозите са сред най-засегнатите от липсата на медицински сестри, затова и се очаква да има работа за завършващите.

Професионалната гимназия по механотехника възобновява приема в “Ремонт на летателни апарати”, закрита преди години. Сега се възражда по искане на Френско-българската търговска и индустриална камара, заявила нужда от кадри за компания, която се намира в Индустриална зона “Марица” и единствена у нас произвежда части за “Ербъс”.

Директорът на РУО - Варна, Ирена Радева съобщи, че в Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи ще учат специалност “Компютърна графика”. В ПГ по строителство, архитектура и геодезия откриват “Пътно-строителна техника”, а в СУ “Н. Бозвели” - специалност “Застрахователно и осигурително дело”, професия финансист. Екскурзоводи ще обучават в СУ “Вапцаров” в Суворово.

Две нови професии ще се изучават в Кърджали, ако наберат достатъчно ученици, съобщи шефът на местното управление Ангелина Костова. В Професионалната гимназия по строителство ще обучават брокери на недвижими имоти.

Новата специалност ще бъде половин паралелка във вече съществуваща. Останалите ученици в нея ще бъдат подготвяни за строителни техници. Бизнес администрация и офис мениджмънт е новата професия, за която ще бъдат подготвяни ученици в Професионалната гимназия по икономика в Кърджали. За целта в училището ще бъде разкрита нова паралелка.

Програмист на роботи и техници на възобновяваеми енергийни източниции на хибридни и електрически коли са сред най-атрактивните професии на бъдещето за гимназистите във Великотърновско. За новата учебна година в 38 училища в региона ще има 20 паралелки с дефицитни и защитени специалности, а 8 от специалностите се въвеждат по настояване на местния бизнес.

И седмокласници в Горна Оряховица ще се учат да програмират роботи - в Гимназията по електротехника и електроника “Ломоносов”. Там е и втората нова специалност - “Техник на енергийни съоръжения и инсталации”, възобновяеми енергийни източници в дуална форма. Настъпването на хибридните и електрическите автомобили е мотив за Професионалната техническа гимназия в Горна Оряховица да разкрие паралелка за техник по транспортна техника. Професионалната гимназия по хранителни технологии в Горна Оряховица ще подготвя хлебари и сладкари. Ново за региона е и предложението на търновското СУ “Владимир Комаров” - сътрудници в социални дейности. Гимназията по транспорт в Стражица ще дава квалификация на ученици по професията техник-механизатор. За първи път от СУ “Максим Райкович” в Лясковец заявяват обучение по “Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечение”.

В Професионалната гимназия по облекло и хранене “Райна Княгиня” в Стара Загора предлагат новата специалност “Модист, облекла по поръчка”. Ще се изучава задочно. Създадена е по искане на работодателите от града и в нея може да кандидатства всеки, който има основно образование, без възрастови ограничения.

Пет са новите специалности след 7-и клас във Врачанско - паралелка в ПЕГ във Враца дизайнер, рекламна графика, половин паралелка в СУ “Христо Ботев” - сътрудник социални дейности, социална работа с деца и семейства в риск, ПГ “Васил Левски” в Мездра ще има половин паралелка организатор по експлоатация на железопътната инфраструктура, ръководител движение и в СУ “Христо Ботев” в Оряхово две паралелки - техник на прецизна техника и измервателна и организационна техника.

В Бургаска област новите паралелки са 12. И там ще учат за асистент на лекар по дентална медицина - в СУ “Иван Вазов”. Сред новите специалности са още “Интериорен дизайн” в СУ “Петко Росен”, “Спедиция, транспортна и складова логистика” в СУ “Константин Петканов” и “Технология на хомеопатичните и фитопродукти” в ПГХТ “Акад. Н. Д. Зелински”.

За предстоящата учебна година в училищата в Смолянска област ще има прием в специалности, част от които са съществували, но е имало прекъсване заради липса на интерес, съобщи началникът на РУО Никола Запрянов. Гимназиите от областта предлагат прием за електротехници, програмисти, изучаване на компютърна графика, приложно програмиране. Нова специалност се разкрива в Мадан за специалисти по хидрология и геотехника и за минни техници. В Неделино ще има прием по парково строителство и озеленяване.

Догодина ще има прием за специалността “Maшини и cиcтeми c цифрово програмно управление” в Професионалната гимназия по техника и технологии в Смолян по инициатива на местна компания от областта на инженерната пластмаса и инструменталното производство за проектиране и изработване на инструментална екипировка. Компанията се ангажира и да пoдпoмoгнe виcшeтo oбpaзoвaниe нa жeлaeщитe yчeници, кaтo щe зaплaщa тexнитe тaкcи пpeз цялoтo oбyчeниe.

В Благоевградско за следващата учебна година ще има обучение по 3 нови специалности от професии “Ресторантьор”, “Дизайнер” и “Техник-технолог в дървообработването”. За първи път ще се приемат ученици по нова специалност “Възобновяеми енергийни източници” от професия “Техник на енергийни съоръжения и инсталации” в Професионалната гимназия в гр. Бобов дол.

Интересни предложения има и в Пазарджик. В Професионалната гимназия по селско стопанство “Царица Йоанна” например ще обучават в специалността “Говедовъдство”.

#ученици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници