Пилонът на Рожен ще е с 9 метра по-нисък от такъв в САЩ! В Египет знамето се вее най-високо

Пилонът на Рожен ще е с 9 метра по-нисък от такъв в САЩ! В Египет знамето се вее най-високо
A A+ A++ A

Бъдещият 111-метров пилон на роженските поляни в сърцето на Родопите, който фондация „Наследство в бъдещето“ вече изгражда, се очертава да е с 9 м по-нисък от най-високо стърчащото американско знаме. Противниците на издигането на българския флаг, в опита си да иронизират и осуетят начинанието, дават за пример все подобни знамена в страни от Третия свят. Но като член на ЕС България би следвало да се равнява по напредналите страни.

Най-високо издигнатото американско знаме се намира край гр. Шебойган, щата Уисконсин. Пилонът е висок 120 м (390 фута) и е поставен – точно както е предвидено и в българския проект - от частен предприемач върху специално купена за целта лично от него земя.

Тя е по протежение на магистрала 43 между Милуоки и Грийн Бей. Предприемачът е собственикът на застрахователната компания „Акюъти“ и е искал знамето да се вее по-високо от Статуята на Свободата. В резултат пилонът с флага е със 100 фута над нея.

Флагщокът в гр. Шебойган

Издигането на флагщок с такава височина, където температурите често падат под нулата, изисква екип от експерти, за да се гарантира структурната цялост и поддръжка. В основата на стълба има специален постамент, на който са изписани имената на жители на окръг Шебойган, убити по време на активна военна служба. Американците наричат това конкретно знаме „Най-високият символ на свободата в света“.

Момент от издигането на американското знаме върху високия 120 м пилон

Най-често срещаният тези дни ироничен пример, целящ да подкопае проекта на Рожен, е със Северна Корея. На самата граница с Юга, точно до село Киджон-дон от 1985 година се вее знамето на КНДР. То наистина е издигнато много нависоко – върху цели 160 м пилон.

Севернокорейците обаче са почти принудени да го вдигнат на такава височина, предизвикани от своите южни съседи. Три години по-рано Южна Корея поставя с пропагандна цел свое знаме до село Десьон-дон, което е точно от другата страна на границата. Властите в Сеул вероятно не са предполагали, че от Север ще им отговорят с нещо по-високо, затова флагщокът им е „само“ 99 метра.

Знамената на двете враждуващи Кореи са точно едно срещу друго през границата

Най-стърчащото знаме в света все пак е в Египет. То се издига на 202 м над столицата Кайро.

Момент от издигането на най-високото знаме в света

#Рожен #пилон #българското знаме

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници