Тодор Тагарев: Готвим бойни медици и санитари за фронта в Украйна

Тодор Тагарев: Готвим бойни медици и санитари за фронта в Украйна

БНТ

A A+ A++ A

"Веднага след встъпването ми поисках доклад от военното ръководство. Оказа се, че все още имаме материални средства, които са, техническият термин е извънщатни, към които Украйна проявява интерес." Това каза в интервю за "Свободна Европа" министърът на отбраната Тодор Тагарев.

"На този етап аз специално гледам на тях - да окажем помощ на Украйна, каквато да не е абсолютно необходима на Българската армия за нейната подготовка и готовност за действие в някаква по-сложна ситуация, ако това се наложи. Това са най-лесните решения", категоричен бе той.
"Помощта за Украйна не минава само през боеприпаси и въоръжение. Тя минава и по много други начини. България е приела да готви т.нар. бойни медици или бойни санитари. Тоест хора с някакво равнище на медицинска подготовка, които да могат да оказват някаква първа помощ на ранени и тяхната евакуация. Говорим с украинската страна кога и как да започнем изпълнението на този ангажимент, който е също така ценен. Още от 2014 г. ние посрещаме тук ранени военнослужещи на рехабилитация. Намерението ни е да продължи този тип помощ. Има много други начини да се помага на Украйна, не е само с боеприпаси", обясни Тагарев.

"Някои наши съюзници буквално са изпразнили складовете си. Дали са всичко, което могат, разбирайки, че ако Украйна защити себе си, това е най-добрата защита и за нас. А ние действаме така и продължаваме да действаме така - да осигурим на армията ни да действа и да даваме това, което е извън тези потребности. Дори не сми стигнали до въпроса - можем ли да дадем нещо, което е нужно на армията ни", продължи министърът.

Помощта по следващия пакет, който министерството готви, нямало да е същата като първата "но са само неща, които са нужни на Украйна и които са извънщатни".

"Това, което ми докладваха за първия пакет е, че макар да става дума за стари системи от въоръжение като тактико-технически характеристики, украинската страна е много доволна от тяхното техническо състояние. Докладваха ми, че някои наши съюзници са били изключително изненадани от това, което сме предоставили на Украйна", обясни той.

"Все още това, което даваме е в срок на годност. Украинците са готови да приемат някои въоръжения и боеприпаси, които са им много нужни, дори да не са в напълно работно състояние, защото те разполагат с ремонтен капацитет, за да ги доведат до състояние на използване. Но основното, което сме давали, е напълно годно за използване", увери той.

"Нелогично и неразбираемо" нарече Тагарев решението на президента Румен Радев България да не се присъедини към общата поръчка на боеприпаси за Украйна.

Проспахме възможността за триъгълни сделки, каза още той.

#Тодор Тагарев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници