Постепенно се нормализира обстановката в засегнатите от поройните дъждове райони на страната

Постепенно се нормализира обстановката в засегнатите от поройните дъждове райони на страната

pixabay

A A+ A++ A

Обстановката в засегнатите от поройните дъждове миналата седмица райони на страната постепенно се нормализира. В ход е отстраняване и оценяване на щетите в Северозападна България. В Етрополе обаче водата все още е негодна за пиене заради две изгорели помпи в помпена станция, които се ремонтират.

Община Берковица започна дезинфекция на обектите, пострадали от наводненията, съобщиха от местната администрация. Отменено е частичното бедствено положение в селата Хайредин и Михайлово и в три от петте засегнати села в Община Мездра.

Нивото на река Огоста спада и водата се прибира в коритото си, след като в събота срещу неделя бяха залети зелени площи и част от пътя към Козлодуй.

Работи се по отстраняване на щетите в Люти дол, Ребърково и в Община Криводол, където частичното бедствено положение остава в сила до отводняването на наводнените домове, като проблеми има в половината от населените места в общината.

Във врачанското село Лиляче започна оформяне на заявленията, които пострадалите подават за подпомагане.

Сформирани са три комисии за описване на щетите по инфраструктурата в столичните райони Витоша, Нови искър и Кремиковци.

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова призова пострадалите да подадат заявления за компенсации до края на месеца:

"Към днешна дата има малко заявления, постъпили от домакинствата. Всички одобрени заявления през месец юни ще бъдат удовлетворени и парите ще бъдат преведени с отделна ведомост през месец юни".

Агенцията по заетостта ще подкрепи с работна сила общините, пострадали от наводненията. Това съобщиха от агенцията. Местните власти могат да подават заявления за включване на безработни към аварийните им екипи за почистване и възстановителни дейности.

Животновъдите и пчеларите могат да кандидатстват за помощ за унищожени животни и пчелни семейства вследствие на поройните дъждове и наводненията, съобщи Министерството на земеделието.

Пострадалите регистрирани земеделски стопани трябва да подадат заявление до съответните областни дирекции "Земеделие", където има сформирани постоянни комисии.

#наводнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници