Журналист: Цялата държава е заложник на Бойко Борисов

Журналист: Цялата държава е заложник на Бойко Борисов

фейсбук

A A+ A++ A

„В крайна сметка всички са заложници на Бойко Борисов. Цялата държава. Всичко се свежда до това дали прокурори ще го разследват и вкарат в съда. Заради това се правят избори на главен прокурор, на членове на ВСС, уволняване на главен прокурор, затова се сключват коалиции, само и само да не го осъдят.“ Това написа журналистът Иван Бакалов в профила си във Facebook и публикува справка с досегашните главни прокурори в E-vestnik.

Досега България е избирала за главен прокурор всякакви юристи – адвокат, съдия, професори по наказателно право. Накрая избраха и полицай, издигнал се до прокурор, който беше толкова неадекватен, че го освободиха преждевременно.

Толкова различни главни прокурори, а резултатите – никакви. България е най-корумпираната страна в Европа, няма осъдени за корупция по високите етажи на властта. Каквото и да излезе за корупция, от прокуратурата внасят негодни материали в съда, връщат ги по няколко пъти, осъдени няма. Прокуратурата за тези години е използвана като бухалка, но това се превърна в основната й функция по времето на Иван Гешев.

Ето накратко какви бяха и какво свършиха и не свършиха главните прокурори досега:

Иван Татарчев (1992-1999) – малко известен адвокат, политически избор на СДС. Започна цирк в прокуратурата, щеше да връща Огнян Дойнов в чувал от Виена. Държа месеци наред в ареста Иван Славков и Андрей Луканов, който после осъди държавата в Страсбург (бел. ред. Дойнов и Луканов са бивши членове на Политбюро на ЦК на БКП, Славков е зет на Тодор Живков и председател на БОК).

Татарчев поиска да се върне смъртното наказание на среща на главните прокурори в Европа. Ще се запомни с националистически и нескончаеми антикомунистически изказвания. Също и хомофобски.

В негово време се развиха мутренските групировки, рекет, масови кражби – от коли до имоти, цели заводи и банки. Държавността започна да се разпада и престъпността растеше безнаказано.

„Над мен е само Бог” – думи на Татарчев.

За да го изберат на поста, СДС като дойде на власт 1992, разтури новоизбраният ВСС, в който консенсусно бяха избрани членове на парламентарна квота според представителство в парламента. Избраха си свои хора, извършиха чистка в съдебната система, уволниха няколкостотин съдии, прокурори и др. от съдебната система, като свързани с бившия режим, и избраха Татарчев за прокурор и Иван Григоров за шеф на Върховния съд. Григоров обяви: „Съдебната реформа завърши”.

Никола Филчев (1999-2006) – съдия, отличен юрист, професор по наказателно право. Пак политически избор, конкретно сочат, че е избор на Иван Костов. Но той се обърна срещу него. Настана още по-голям цирк. Авторитарен стил, странни изказвания. Смятаха го за луд. Обвиняваха го и в убийство на уволнен от него прокурор, който му създаваше проблеми. Филчев се закани да прави, по негови думи – „съдебна деприватизация”, защото приватизацията била порочна. Но нищо не направи.

Борис Велчев (2006-2012) – дългогодишен университетски преподавател, професор по наказателно право, но без опит в прокуратурата или съда. Също политически избор – на БСП и Тройната коалиция. Те спазариха да го изберат, като дадоха на прокурори и съдии дипломатически паспорти и др. привилегии, по-голям бюджет. Избраха го като единствен кандидат. Велчев, наречен по-късно от Борисов в един запис „братиньо”, беше по-нисък от тревата и по-тих от водата. Стабилен чадър за продължаващото разграбване и мафиотизация на държавата по време на първото правителство на Борисов. Никаква реакция на шумни скандали. Показа, че прокуратурата може и без главен прокурор. Останаха без реакция скандали с подслушване, с корупция, стигаща до върха на властта.

Сотир Цацаров (2012-2019) – съдия, отличен юрист и отличен бюрократ. С много спорни решения в Пловдивския окръжен съд. И въз основа на това много присъди срещу държавата от Старсбург. Публикации изреждаха връзките му с бизнесмени, услуги. Стабилен чадър, покрил всичко, каквото трябва през управлението на Борисов. „Ти си го избра“ – реплика към Борисов от страна на градския прокурор Кокинов. Още преди избора Борисов и вътрешния му министър Цветанов похвалиха Цацаров като свой фаворит за поста, с което предизвикаха възражения срещу него. Тогава за пръв път при избора на Цацаров издигнаха още двама кандидати – Борислав Сарафов, шеф на специализираната прокуратура, и Галина Тонева, зам-главен прокурор, които отпаднаха. И имаше много критики за процедурата по избора на Цацаров. Той започна мандата си изненадващо с шумни скандали, засягащи управлението на Борисов – изнесе конкретни данни на пресконференция за незаконно подслушване, организира акцията в печатницата за бюлетини за изборите в Костинброд (която беше компрометирана от Бареков). И всичко потъна. По-късно се прояви като политически брокер в полза на Борисов, когато на среща в ЦУМ, организирана от бизнесмена Герги Гергов, оказва натиск върху бизнесмена Сашо Дончев да не финансира новата телевизия BiT (която по-късно беше купена и ликвидирана, заради критичните си предавания).
В синхрон с медиите на Пеевски, прокуратурата при Цацаров организира акции срещу Корпоративна търговска банка (КТБ), след които започна масово теглене на пари и банката фалира. Мандатът му беше съпътстван с още скандали, трудно могат да се изброят всичките. Делото срещу Елена Йончева, обвинена в пране на пари, е една от политическите бухалки – то беше повдигнато, когато тя повдигна въпроса за къщата в Барселона.

Иван Гешев (2019-2023) – възпитаник на милиционерската школа, започнал като лейтенант от полицията, следовател, до прокурор. С голямо самочувствие и самохвалство – „Възприемам себе си, за добро или за лошо, като инструмент в ръцете на Господ”, казва в интервю.

По всеобщо мнение слаб юрист. Коментира се, че бившият главен Цацаров е назначен във Върховна касационна прокуратура, за да помага на по-слабия юридически Гешев. Гешев до назначението си няма никакви заслуги и постижения, победи в съда, освен показния арест на кметицата на община Младост, за който се смята, че са я сготвили по полицейски.

Гешев е шеф на екипа за фалита на КТБ. След дълго разследване внася в съда 1300 тома, 10 хил. страници обвинителен акт по случая с КТБ, в които видимите виновници за събарянето на банката са незасегнати, дори не са разпитани. Делото не може да се прочете в съда повече от две години, томовете съдържат копи-пейст правилници на банките, административни актове, решения и др.

По време на съкратения си мандат Гешев беше чадър над Борисов и борисовщината. Куче, което хапе за да рекетира и притиска политици и бизнесмени. Арестува и държа в ареста братя Бобокови и ред други бизнесмени, които осъдиха държавата в Страсбург, а за някои обвиненията вече са отпаднали в българския съд.

Накрая ухапа (слабо) ръката, която го избра и беше изхвърлен удивително бързо за мудния ВСС.

Кой е следващият?

Висшият съдебен съвет побърза да назначи като временно изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов и предизвика много възражения. А предстои да избухне скандал, ако го предложат за следващия главен прокурор.

Сарафов също е от милиционерското училище, издигнал се до прокурор. И остави неприятни впечатления в сблъсъка си с Гешев. Декларира категорично пред Би Ти Ви и др. медии, че не желае да става главен прокурор, не иска да се кандидатира. Сега в типичен стил на възпитаниците на тази школа в Симеоново, все едно не го е казвал. Гешев разпространи и съдържание на техен разговор, в който Сарафов се кълне в приятелство към него, каквото и да стане.

Както се вижда от досегашния избор на главни прокурори – какъвто и да изберат, работата не върви. Всеки скандал се замазва, а избраниците на Борисов размахват бухалката като рекетьори.

Това е състояние на овладяна държава, в която корупцията стига до върховете и всичко се договаря под масата. В такава държава е съмнително, че може да се направи сполучлив избор на главен прокурор.

В крайна сметка всички са заложници на Бойко Борисов. Всичко се свежда до това дали прокурори ще го разследват и вкарат в съда. Заради това се правят избори на главен прокурор, на членове на ВСС, затова се сключват коалиции, само и само да не го осъдят.

#Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници