Ето каква е обстановката в засегнатите области след проливните дъждове

Ето каква е обстановката в засегнатите области след проливните дъждове

МО

A A+ A++ A

От поройните дъждове в бедствено положение са общините Враца и Криводол и пет мездренски села.

Шейсет литра на квадратен метър се изляха над община Враца вчера, а днес започна отстраняване на щетите. Пороят засегна пет села от общината, като най-критично е в Лиляче, където са наводнени над 30 имота и са разрушени пет улици, предаде БНР.

Кметът на селото Вероника Ценова: "Започнахме разчистване, изпомпваме вода с пожарните служби, включиха се и доброволци. Обаче не знаем какво ни предстои, тъй като времето пак се влошава".

Следобед в селото беше социалният министър Иванка Шалапатова, която обеща финансова помощ за тежко пострадалите и допълнителни работни места за почистване на населеното място.

Кметът на Враца Калин Каменов, увери, че администрацията ще подпомогне нуждаещите се при попълване на документите: "Мерките са адекватни, но природата си знае работата. Ние я съсипахме - сега тя ни отмъщава".

В три от мездренските села с обявено бедствено положение обстановката беше овладяна, но остава критична в с. Люти дол. Там са паднали подпорни стени и е прекъснато водоснабдяването.

Кметът на Мездра Иван Аспарухов: "Ще отменим бедственото положение едва тогава, когато захраним селото с вода".

Усложнена е обстановката и в с. Ребърково, което беше засегнато и от пороите преди седмица. Сега в друга част на селото речен приток е подкопал и отнесъл част от гробищния парк.

Със сили и техника на общинската управа, арендатори и местни хора отстраняват щети и в Криводол - другата бедстваща община във Врачанско. Там в града и четири села има компрометирана дига, наводнени дворове на училище и детска градина, залети приземни етажи и селскостопански постройки.

По-рано МВР публикува обобщена информация за засегнатите от поройните дъждове населени места. Според нея няма данни за бедстващи или застрашени хора. Бедствено положение е обявено във видинската община Димово.

Силите и средствата на звената на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" участват в локализирането и ликвидирането 35 произшествия, с 42 единици техника и 105 служители. От 00:00 до 12:00 часа днес пожарните екипи са реагирали на 40 сигнала за произшествия, от които 4 пожара, 35 аварийно-спасителни дейности и 1 лъжлив сигнал.

София град

На терен работят 2 екипа от сектор СОД при СДПБЗН, усилията са насочени към отводняване на частни домове в районите Нови Искър и Витоша.

По информация на „Напоителни системи“ ЕАД – клон „София“, към момента в язовир „Искър“ има наличен 12% свободен обем; язовир „Панчарево“ е 1,80 м под кота от преливника, изпуска се с 15 куб. м в секунда.

Област София

В началото на с. Батулия, общ. Своге пътят към махалите „Ръсево усое“ и „Широка поляна“ е компрометиран от свлякла се земна маса, той е непроходим за превозни средства, няма и ел. захранване в махалите. Към момента няма бедстващи хора. Над селото има и откъснати два малки моста.

В с. Владо Тричково пътят към махала Радач е изровен и затлачен от земна маса, на места отнесен, постоянно живущите са около 4-5 човека, няма бедстващи.

Област Видин

След преминалия през района на гр. Дунавци силен дъжд и преливане на река над дигата, са наводнени около 60 къщи и дворове, водата на различните места е с различно ниво от 60 см до 100 см. Към момента на терен работят 3 екипа (с 4 мотопомпи) от РДПБЗН – Видин - извършват дейности по отводнявания в мазета и дворове.

На място е и директорът на РДПБЗН – Видин. Евакуирани са хората от ниската част на града. Няма сведения за бедстващи хора. Реката се е прибрала в коритото си.

Обявено е бедствено положение в община Димово.

Област Монтана

Към 12:00 часа 7 екипа от РДПБЗН - Монтана извършват дейности по отводнявания в мазета и дворове в селата: Крапчене, Трифоново, Сумер, Долно Белотинци, Гаврил Геново и Боровци.

Осигурено е непрекъснато наблюдение на язовирите „Клисурица“, „Хр.Смирненски“ и „Огоста“, с помощта на хидромодул се извършва при необходимост изпускане на водите.

#наводнения #обстановка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници