Татяна Дончева: Гешев беше свален, след като Бойко Борисов го предаде

Татяна Дончева: Гешев беше свален, след като Бойко Борисов го предаде

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Отстраняването на Гешев е дълга битка и не само с него, а и с хората, които го измислиха. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" лидерът на "Движение 21", част от "Левицата" - Татяна Дончева.

"На практика Гешев беше свален след като Бойко Борисов го предаде, без промяна в съотношението на силите това не беше възможно", заяви тя.

По повод делото "Барселонагейт" Дончева напомни, че законът трябва да се прилага еднакво за всички.

Тя заяви, че още в периода 2005-2009 година са започнали политическите разговори за необходимостта от промяна в съдебната система, защото не е функционирала ефективно - нещо, на което европейските партньори са ни обърнали сериозно внимание.

“Това се очерта като хронична слабост и трябва да намери своето решение”, подчерта Дончева.

Според Дончева ПП-ДБ нямат капацитет за промяна на главата в Конституцията, която се отнася към съдебната система. Тя призова импровизациите по темата да спрат.

“Правителството на ПП-ДБ и политическите сили ПП-ДБ нямат абсолютно никакъв капацитет нито да измислят страничката с текста, нито да си събират гласовете, за да го приемат, нито да разберат дали трябва да има главен прокурор или не. И вместо да се упражняват в импровизации на най-тежки и сериозни неща, абсолютно е необходимо, и ние от "Левицата" държим на това, да се създаде един орган към председателя на парламента или министъра на правосъдието, в който да се събере цялата сериозна юридическа експертиза", смята тя.

Според нея този орган трябва да включва европейските ни съдии - Арабаджиев и Корнезов, ключовите ни конституционалисти, бившите и настоящи ръководители на върховните съдилища и депутатите юристи.

Според Дончева Делян Пеевски има право да е член на конституционната комисия.

"Всяка политическа сила в парламента има абсолютното право безпрекословно да предложи който си иска свой член за която си иска комисия. Не може Христо Иванов да преговаря с Пеевски за каквото и да е друго, а да прави скандал защо Пеевски е член на конституционната комисия", заяви тя.

Според нея управляващата коалиция е неправилно конструирана и тя "ще потопи" "Демократична България", особено ДСБ.


#Татяна Дончева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници